Džin Simons
Džin Simons Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Tokom pandemije pružila mi se šansa da svoja likovna dela, stvarana decenijama, izvadim iz skladišta. I taj momenat ponovo je rasplamsao moju strast prema crtanju i slikanju, reči su frontmena američke grupe "Kis" Džina Simonsa.

Slavni muzičar već decenijama u tajnosti slika, ali to je retko ko znao. I sada je rešio da svoju misterioznu pasiju podeli sa svetom. Džin Simons će se prvi put predstaviti kao likovni umetnik na prvoj samostalnoj izložbi u oktobru u Las Vegasu.

Na postavci jednostavnog naziva „Umetnička dela Džina Simonsa“ (Gene Simmons ArtWorks), koja će biti otvorena 14. oktobra u galeriji „Animejzing“ pevač i basista će pred sud javnosti staviti skice, crteže i slike koje je stvarao proteklih 50 godina, preneo je američki „Rolingstoun“.

– Kada sam se preselio iz Izraela u Ameriku kao dečačić, nisam znao ni reč engleskog. I zaljubio sam se u stripove i američku televiziju. Ne samo da sam zahvaljujući njima naučio jezik, već su stripovi i televizija inspirisali moju kreativnost i strast prema crtanju i slikarstvu – izjavio je Simons, rođen kao Čaim Vic u Haifi.

Muzičar, koji će 25. avgusta proslaviti 72. rođendan, odrastao je u siromaštvu. Otac mu je bilo stolar, ali pošto novca nikad nisu imali, Simons bi skupljao divlje voće i kao dečačić prodavao ga na ulici. U potrazi za boljim životom majka se sa njim, kome je tada bilo osam godina, seli u Njujork. Paralelno sa školovanjem, nije se libio da radi različite poslove. Vešt u daktilografiji jedno vreme je čak bio i asistent uredniku magazina „Vog“. Ali, cilj mu je bio da se bavi muzikom koja mu je u krv ušla još dok je bio u Izraelu. A tek kada je video „Bitlse“ preselivši se u Ameriku znao je da će sve uraditi kako bi postao muzička zvezda.

– Ne bih se bavio muzikom da nije bilo „Bitlsa“. Gledao sam „Šou Eda Salivena“ i kada sam ugledao te mršave dečake sa dugim kosama, kao da su devojke, bio sam oduševljen. Ma, “oduvan” što četvorica njih koji dolaze iz nedođije mogu da se bave muzikom – prisećao se jednom prilikom Simons.

I svoj prvi bend imao je još u srednjoj školi, a 1973. godine sa Polom Stenlijem osniva grupu „Kis“ (KISS). Iako potpuno drugačijeg izgleda od njegovih heroja „Bitlsa“, članovi sastava „Kis“ će u čudnovatnim kostimima i uvek sa dramatičnom šminkom na licu i sa pseudonimima (Simonsov je Đavo) osvojiti publiku i postati jedan od najtiražnijih bendova u Americi svih vremena.

No, Simonsa je, kada je prvi put uzeo bas u ruke, zaintrigirao i blok za crtanje. I počeo je, kako je precizirao, da „škraba i crta“ kada mu je bilo osam godina:

– I već u tinejdžerskom periodu imao sam stotine ilustracija. A bile su čak i objavljivane u fanzinima koje su pokretali ljubitelji stripova i naučne fantastike – seća se muzičar.

Još tada je Simons te ilustracije potpisivao imenom Džin Klajn. I niko, čak ni kada se proslavio kao muzičar, nije znao da iza svih tih ilustracija stoji frontmen „Kisa“.

Kada je pre godinu i po dana svet stao zbog pandemije, i sastav „Kis“ bio je prinuđen da se povuče sa scene i to usred turneje, vratio se slikanju.

– Kada je turneja „With the Kiss End of the Road“ (najavljivana kao oproštajna, prim.aut.) morala da stane, ukazala mi se šansa da izvučem svoja umetnička dela, stvarana decenijama, iz skladišta. I to je ponovo rasplamsalo moju strast prema crtanju i slikanju.

Dva su umetnika koja su presudno uticala na stvaralački rad Džina Simonsa – Džejson Polok i Endi Vorhol.

Muzičar se prisetio kako je sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, kada se zabavljao sa koleginicom Šer, odlazio u Vorholovu „Fabriku“.

– Često sam sedeo u njegovom ateljeu i satima ga gledao kako stvara. I to je bilo takvo nadahnuće.

Upijajući dela Poloka i Vorhola, i kombinujući to sa dečačkom ljubavlju prema kičici, potpuno je, kako je istakao, samouk:

– Nisam nikada učio slikarstvo, niti sam se profesionalno usavršavao na bilo koji način. Prosto, samo ceo život volim da crtam i slikam. Nekada, kada počnem da radim ne znam ni sam kuda sam se zaputio. I odjednom, pronađem put. Imam ogromno poštovanje i osećam veliko divljenje za umetnost i umetnike i uzbuđen sam što se nekim ljudima sviđa ono što je plod nečega što nazivam svojim životnim hobijem – priznao je Džin Simons.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare