Foto;Promo

Bitef teatar pokreće digitalno izdanje Filozofskog teatra pod sloganom "Smislimo svet iz početka" i tokom aprila, svakog četvrtka od 20 sati, na svom "Jutjub" kanalu će uživo organizovati razgovore sa pozorišnim umetnicima, a prvi u nizu biće Oliver Frljić.

Razgovore će moderirati kao i do sada hrvatski filozof Srećko Horvat i srpska dramska spisateljica Maja Pelević, a pratioci programa biće u mogućnosti da postavljaju pitanja učesnicima.

„U doba globalne pandemije, kada smo zatočeni u svojim kućama i moramo paziti na distancu, treba nam socijalna povezanost i kritičko mišljenje više nego ikad. Filozofski teatar zasad nastavljamo drugim sredstvima, dok se ponovo – nadam se uskoro – ne vidimo opet u pozorištu! Povratka na ‘dobra stara vremena’ ionako nema, jer ni ta stara vremena nisu bila dobra. Na nama je težak, ali nužan zadatak da smislimo svet iz početka“, istakao je Horvat, koji je i pokretač projekta.

Prvi u nizu onlajn razgovora Horvat će voditi sa hrvatskim rediteljom Oliverom Frljićem u četvrtak, 9. aprila, od 20 sati na „Jutjub“ kanalu Bitef teatra.

Horvat i Frljić će se tada prvi put videti i razgovarati nakon što ih je razdvojila korona.

Njih dvojca su nedavno pri Burgteatru u Beču vodili program pozorišnih predstava, predavanja i performansa.

Frljić je uspeo da se vrati u Hrvatsku, a Horvat je ostao zatočen u Beču.

Oni će uživo na internetu razgovarati o smislu pozorišta i kulture u doba koronavirusa, o mogućnosti delovanja i stvaranju drugačijeg sveta nakon globalne pandemija.

Pre dve godine njih dvojca su učestvovali u jednom od najposećenijih „Filozofskih teatara“ koji je održan u sklopu 52. Bitef festivala.

Filozofski teatar je započet sa ciljem da ponovo uspostavi blisku vezu između filozofije i pozorišta.

Nastao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2014. godine, a programa je od sezone 2019/2020. na redovnom repertoaru Bitef teatra.

„Veza između filozofije i pozorišta uvek je bila jača nego veza između filozofije i bilo kog drugog medija“, smatra Horvat.

Pozorište je takođe uvek bilo mesto za aktivno promišljanje društva i društvenih procesa, a „Filozofski teatar „, kako ističu organizatori, otvara mesto za javnu diskusiju, što je u ovom trenutku više nego neophodno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram