Dorćol plac, Dorćol platz, All Girls Street Jam, oslikavanje zidova, mural, murali, umetnici
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako izgleda savremeno žensko stvaralaštvo i koliko su umetnice vične u kreiranju strit-arta, murala, grafita i digitalne umetnosti i printa publika od sinoć može da pogleda u Dorćol platzu na festivalu "All Girls Street Art Jam".

Festival ulične umetnosti „All Girls Street Art Jam“ s fokusom na žensko stvaralaštvo, koji se odvija pod sloganom „All Girls/All Green“ trajaće do sutra, a jučerašnji početak druge po redu manifestacije protekao je u znaku početka oslikavanja murala u bašti Dorćol platza, ali i otvaranju izložbe u galeriji O3zone.

Sa otvaranja festivala All Girls Street Art Jam u Dorćol Platzu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako izgleda „kad devojke džemuju“ i bave se strit-artom i muralima posetioci trodnevnog festivala su sve vreme u prilici da vide, odnosno prate proces rada pet umetnica.

Na izložbi su predstavljeni radovi umetnica Sunite Fišić (BIH) Albe Miočev (Hrvatska), Marije Tice (Republika Srpska), Kaldeae (Francuska) Jane Danilović, OH Barbare, Tijana Tri i TKV (Srbija).

I dok će danas posetioci moći da gledaju rad umetnica na oslikavanju murala ili da izbliza vide njihova umetnička dela u galeriji O3zone, publiku očekuje još jedna poslastica – za 18 sati je zakazan nastup prve ženske romske grupa „Pretty Loud“.

Ovaj ženski bend, osnovan 2014. godine, svojom muzikom razbija stereotipe i bori se za ženska prava i slobode.

Devojke sastava „Pretty Loud“, koje svoje pesme izvode na srpskom, romskom i engleskom jeziku, još jednom će na ovom ženskom festivalu ohrabriti sve dame da nikada ne sumnjaju u sebe.

A nakon završetka oslikavanja murala u bašti Dorćol platza, za sutra od 15 sati zakazan je razgovor umetnica sa istoričarkom umetnosti Ljiljanom Radošević i svim posetiocima festivala, tokom koga će podeliti svoja iskustva i stavove.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar