Foto: promo

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) koji je od 14. do 20. marta trebalo da okupi 11 akademija iz Evrope u više beogradskih pozorišta premešten je na internet, saopštili su organizatori.

Organizatori 15. FIST-a su zbog, kako navode, aktuelne društvene situacije na svetskom nivou izazvane pojavom i ekspanzijom koronavirusa, odlučili da izmene već pripremljeni koncept i poruku ovogodišnjeg festivala pod motom „Buđenje“ i svoje aktivnosti presele na veb.

„U takvim okolnostima uvideli smo da je naša ljudska, ali i umetnička obaveza da sprečimo potencijalno širenje virusa kako među učesnicima iz inostranstva, tako i u okvirima naše zemlje. Imajući to u vidu, doneli smo odluku da redefinišemo koncept i poruku ovogodišnjeg festivala, u želji da odgovorno i racionalno da reagujemo na trenutne događaje – ne samo u ime internacionalnog festivala koji okuplja mlade ljude, već kao institucija koja edukuje buduće profesionalce i umetnike iz oblasti pozorišne i izvođačke umetnosti i uči ih stvaranju zasnovanom na vrednostima zajednice“, saopštili su organizatori.

Festival zato ne podrazumeva dolazak trupa iz inostranstva, niti održavanje programa u pozorištima pred publikom, nego će predstave biti izvođene i prenošene uživo, putem lajvstrima, ili će biti emitovani ranije pripremljeni snimci. Sve te sadržaje publika će moći da prati na sajtu festivala i na kanalu na Jutjubu.

Nakon predstava uslediće i razgovori sa profesorima sa akademija u inostranstvu na temu uloge umetnosti u trenucima društvene krize i novih umetničkih formi nastalih usled ovakvih okolnosti, navode organizatori FIST-a.
I tribine iz pratećeg programa, o ulozi umetnika i umetnosti u kriznim situacijama, biće prenete u digitalno okruženje, kao i izložbe studenata Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti.