Festival evropskog filma Palić, Foto: Promo/European Film Festival Palic

Filmski festivali u Srbiji i regionu za sada neće biti otkazivani. Ogranizatori prate razvoj situacije sa epidemijom koronavirusa i smatraju da im ide naruku to što se veći deo programa odvija na otvorenom pa se mogu primeniti neophodne mere zaštite poput propisane distance.

– Plan je da održimo festival, samo je pitanje termina. Prilagodićemo se preporukama i napravićemo festival – odlučan je programski direktor Festivala evropskog filma Palić Miroslav Mogorović.

U razgovoru za Nova.rs Mogorović kaže da na Paliću ima prostora da se organizuje festival u skladu sa svim preporukama, kakve god one bile.

– Imamo više nego dovoljno prostora da omogućimo socijalnu distancu. Iskoristićemo prednosti naše Letnje pozornice. Maske, rukavice, šta god bude trebalo… Možemo da napravimo i brendirane maske, ali neko i mora da napravi festival – istakao je Mogorović.

Miroslav Mogorović, Foto: Medija centar Beograd

Dodaje da još uvek ne znaju da li će FEF Palić biti u trećoj nedelji jula, kao do sada, ili u avgustu, ali će gledati da se ne preklope sa Sarajevo Film Festivalom koji je planiran od 14. do 21. avgusta.

Iako je neizvesno da li će ove godine biti Kanskog filmskog festivala, a festival u Karlovim Varima je otkazan, što su dve manifestacije sa kojih su filmovi stizali na Palić, Mogorović naglašava da neće biti problema da napravi program.

– Srećom, filmovi lakše putuju od autora i nećemo imati problema sa programom, to sam siguran. Ostaju nam Sandens, Berlin i zimski festivali. Od prošlogodišnje Venecije do Berlina imamo dovoljno filmova. Nekada smo tako i kreirali program festivala, dok su bili na 35 milimetarskoj traci. Ima tu više nego dovoljno naslova i svi će zbog ove situacije biti više nego srećni da nam daju filmove da ih prikažemo. Što se tiče gostiju, to je van naših mogućnosti – rekao je Mogorović.

Podseća da ima mnogo kvalitetnih naslova, poput filma “Otac” Srdana Golubovića, koji su imali premijeru pa im je epedemija prekinula ili onemogućila distribuciju.

– Ne zna se kome je gore, da li autorima filmova koji je trebalo da imaju premijeru na festivalima koji su otkazani, ili autorima filmova koji su izašli, a sada nemaju gde da se prikazuju – primetio je Mogorović.

U Niškom kulturnom centru (NKC)  se nadaju da će do kraja avgusta, za kada su planirani tradicionalni Filmski susreti, situacija sa koronom biti malo jasnija, ali su oprezni jer, kako kaže Srđan Savić, ditrektor NKC i festivala, ukidanje vanrednog stanja ne mora da znači i kraj epidemije.

Olakšavajuću okolnost vidi u tome što se glavni takmičarski program odvija pod vedrim nebom, međutim, skreće pažnju da je na Letnjoj pozornici teško kontrolisati protok ljudi.

Srđan Savić, Foto: Printscreen/YouTube/Južne vesti

– Pitanje je da li ćemo moći da popunjavamo Letnju pozornicu do kraja. Verovatno ćemo morati da nosimo maske, rukavice, da koristimo dezinfekciona sredstva. Za sada se ponašamo kao da će Filmskih susreta biti, ali smo spremni na eventualno odlaganje, ukoliko ne budu bili adekvatni uslovi da se oni organizuju na dostojanstven način. Ni za koga ne bi bilo dobro da napravimo novo leglo zaraze – rekao je Savić za Nova.rs.

Smatra da je prerano prognozirati bilo šta za avgust, jer je nepredvidivo kako će se virus ponašati tokom leta, a što se tiče manifestacija u junu i početkom jula, poput Internacionalnih horskih svečanosti, misli da nije realno očekivati njihovo održavanje.

Filmski susreti, prema Savićevim rečima, imaju još jednu prednost – ne zavise od stranih gostiju, za razliku od recimo Nišvil džez festivala čiji program mahom čine koncerti stranih izvođača.

Savić ne odbacuje mogućnost pomeranja festivala ukoliko bude bilo potrebe, ali skreće pažnju da su uslovljeni vremenskim prilikama i da se Letnja pozornica može koristiti do kraja septembra, jer su u oktobru večeri hladne.

Otežavajuća okolnost su javne nabavke koje moraju biti spovedene da bi festivala uopšte bilo, a svi ti procesi su za sada suspendovani. Savić, ipak, očekuje rebalans gradskog budžeta i siguran je da javne gradske manifestacije neće biti ugrožene ukoliko epidemija dozvoli njihovo održavanje.

Finansije brinu i direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja Sašu Milenkovića koji čeka ukidanje vanrednog stanja pa da vidi šta će biti sa projektima i u kom obimu će moći da realizuju Festival filmskog scenarija, koji bi trebalo da počne 13. avgusta.

– Festival neće biti održan u onom obimu kako bismo mi to voleli. Što se tiče programa, biće zastupljeni filmovi snimljeni do uvođenja vanrednog stanja, ali problem će biti gosti, smeštaj, iako ćemo mi organizovati rastojanje na Letnjoj pozornici. Sada ne mogu da se sprovedu javne nabavke i to će se raditi u poslednjem trenutku. Tek onda ćemo znati koliko novca ćemo imati – rekao je Milenković i dodao da je termin održavanja Festivala filmskog scenarija, jer odmah iza idu Filmski susreti u Nišu.

Ni organizatori Filmskog festivala u Sopotu – “Sofest”, koji bi trebalo da počne 7. jula, za sada ne odustaju i razmišljaju o održavanju projekcija na otvorenom.

– Moramo da sagledamo na Savetu šta da činimo. Za sada je to manifestacija koju planiramo. Ako bude na otvorenom, moramo da tražimo mesto gde ćemo da prikažemo filmove. Ranije smo imali letnju scenu. Sve je to sada pod znakom pitanja – kaže predsednik opštene Sopot i Odbora ”Sofesta” Živorad Milosavljević.

Napominje da imaju terene na kojima bi mogli da organizuju projekcije, ali čekaju stav struke da li je bezbedno održavanje festivala i koje mere su neophodne.

– Ako se struka složi, organizujemo festival. Ako struka kaže ne, dižemo ruke da se izvadimo iz belaja – rekao je Milosavljević.

Pula Film Festival, Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Direktorka Javne ustanove kulture Herceg Fest Gordana Porobić Krcunović kaže da prate preporuke države i da još uvek nisu razmatrali pitanje održavanja Montenegro Film Festivala u Herceg Novom koji je planiran od 1. do 7. avgusta.

Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti su ove godine, zbog situacije, pretvorili u festival radio drame, koje su emitovale tri radio stanice od 15. do 30. aprila u četiri termina.

Predstoje i Dani muzike od 15. do 25. juna, kao i Gitar art festival sredinom avgusta.

– Krenuli su sa ublažavanjem mera, ali mi još nismo dobili zeleno svetlo za održavanje programa. Verovatno ćemo naći rešenja za festival – rekla je Krcunović za Nova.rs.

Još uvek se ne zna šta će biti ni sa Pula Film Festivalom u julu.

Gordana Restović, Foto: Printscreen/YouTube/pulafilmfestival

– Osim klasičnog oblika festivala u areni, Ministarstvu smo predložili i alternativnu verziju koja bi uz razne platforme prikazivanja imala i drive-in bioskop. No, kako do danas nemamo dozvolu štaba civilne zaštite ni za jedan oblik, u dogovoru sa njima čekamo donošenje nacionalnih mera koje će takve i slične događaje regulisati – rekla je za Nova.rs direktorka Pula Film Festivala Gordana Restović, dodavši da su spremni za realizaciju samo čekaju dopuštenje.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra je ranije za „Skrin dejli“ (Screen Daily) izjavio da će festival biti održan od 14. do 21. avgusta po prvobitnom planu ali da traže način da posetioci budu bezbedni uz poštovanje svih instrukcija epidemiologa.

– Mi smo pokrenuli festival za vreme opsade Sarajeva 1995. godine uz bombardovanja, okruženi snajperima, kada nismo imali hranu, vodu, ni struju. Održavanje onlajn festivala bila bi izdaja naše misije, bez obzira na suočavanje sa nevidljivim neprijateljem, tako da nema sumnje da će 26. Sarajevo Film Festival (SFF) kreativno odgovoriti na Kovid-19 – rekao je Purivatra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar