Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ovogodišnji 55. Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, koji je trebalo da se održi od 3. do 11. jula, otkazan je zbog epidemije koronavirusa, a sedeće izdanje je zakazano za period od 2. do 10. jula sledeće godine, saopštili su organizatori.

S obzirom da vlasti u Karlovim Varima planiraju ublažavanje mera od 8. juna, organizatori festivala su odlučuli da odabrane filmove prikažu u okviru programa „KVIFF at Your Cinema“ koji obično svake godine širom zemlje prikazuje najbolje segmente festivala.

Ovoga puta biće održan u terminu u kome je planiran sam festival, a broj gledalaca biće ograničen na 50.

– Snažno verujemo da je gledanje filmova sa drugim ljudima u sali nezamenljivo iskustvo – izjavio je direktor festivala Jirži Bartoška.

– Zbog toga što je Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Češkoj i Evropi, smatramo da bi održavanje alternativne verzije bilo suprotno našoj glavnoj misiji – da povezujemo publiku, filmske stvaraoce i druge ljude sa ciljem da svi zajedno uživamo u filmu – dodao je on.

„KVIFF Eastern Proimises“, program posvećen profesionalcima u filmskoj industriji, biće održan u virtuelnom okruženju kako bi predstavio projekte u različitim fazama razvoja autora iz centralne i istočne Evrope, sa Balkana, zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, Bliskog istoka i Severne Afrike, međunarodnim producentima i distributerima. Forum će bti održan od 3. do 11. jula, a detaljan program će tek biti objavljen, piše „IndiVajr“ (IndieWire).

Festival u Karlovim Varima priključiće se inicijativi „Mi smo jedno: Globalni filmski festival“ (We Are One: Global Film Festival) koji će od 29. maja na „Jutjubu“ okupiti 20 najvećih filmskih festivala među kojima su oni u Kanu, Berlinu, Veneciji, Torontu, Njujorku.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar