Foto: Promo

Festival mediteranskog i evropskog filma, osmi po redu, biće održan od 8. do 12. avgusta u Trebinju, a nagrada "Zlatni platan" za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu pripala je glumcima Ani Sofrenović i Vojislavu Voji Brajoviću, saopštili su organizatori.

Organizatori su najavili da će projekcije biti održane na Letnjoj sceni Doma mladih Trebinje, u dvorištu Muzeja Hercegovine i na terasi hotela „Leotar“, uz striktno sprovođenje propisanih epidemioloških mera, a ulaz će biti slobodan.

Planirano je da festival počne na Letnjoj sceni Doma mladih uručenjem priznanja za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu Ani Sofrenović i Voji Brajoviću, a za kraj je najavljena projekcija filma Gorana Paskaljevića „Bure baruta“ iz 1998. godine u kome su uloge ostvarili laureati priznanja „Zlatni platan“.

Tokom pet festivalskih dana biće prikazano dvadesetak igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Italije, Turske, Velike Britanije.

Na repertoaru će biti „Šavovi“ Miroslava Terzića, „Dopunska nastava“ Ivana Gorana Viteza, „Grudi“ Marije Perović, „Sin“ Ines Tanović, „Mater“ Jurea Pavlovića, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana, „Uprkos magli“ Gorana Paskaljevića, „Bol i slava“ Pedra Almodovara i drugi.

Većina filmskih festivala u regionu odložena je zbog epidemije koronavirusa, među njima su festivali na Paliću, u Sopotu, Vrnjačkoj Banji, Nišu, Puli, Motovunu.

Organizatori „Beldoksa“ još uvek nisu odlučili da li će festival biti organizovan onlajn ili će biti hibridna forma sa projekcijama na otvorem i na internetu, a Sarajevo Film Festival biće realizovan u planiranom terminu od 14. do 21. avgusta u formatu prilagođenom aktuelnoj situaciji.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar