Iz filma "Oaza" Foto: Promo

Film “Oaza” reditelja Ivana Ikića osvojio je Nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje na 30. Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj, saopštili su producenti ovog ostvarenja.

Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, štićenici iz domova za decu i mlade “Sremčica“ i “Srce u Jabuci“, koji su debitovali u Ikićevom filmu, zajedno su osvojili ovo priznanje, precizira se u saopštenju producenata „Oaze“.

„Dirljivo glumačko izvođenje ovo troje mladih štićenika otkriva jedinstvene osobine njihovih likova i na živ način prikazuju kompleksnost adolescentskog života obeleženog nevinošću, ljubavlju, zavisti i željom“, navodi se u obrazloženju festivalskog žirija.

Scena iz filma „Oaza“ Foto: Promo

Mladi laureati glumačkog priznanja su u onlajn obraćanju, prilikom uručenja, istakli kako ih je nagrada „veoma obradovala jer je prepoznat njihov rad“, izrazivši zahvalnost festivalu, kao i čitavoj filmskoj ekipi „Oaze“.

Pored nagrađenih naturščika, u Ikićevom filmu pojavljuje se još tridesetak štićenika Doma “Sremčica“, uz podršku iskusnih kolega – Gorana Bogdana, Maruše Majer i Draginje Voganjac.

Film „Oaza“, neobična ljubavna priča smeštena u dom za mlade sa posebnim potrebama, doprineo je većoj vidljivosti osoba sa invaliditetom, što „predstavlja dokaz da korisnici sa intelektualnim poteškoćama mogu biti ravnopravni učesnici u društvu“, ocenila je direktorka Doma Sremčica Marina Vidojević nakon poslednje u nizu nagrada za ovo ostvarenje.

Podsetimo, „Oaza“ je premijerno prikazana na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji u okviru programa „Dani autora“ i osvojila nagradu za Najbolji evropski film – „Europa Cinemas“.

Pre mesec dana proglašena je najboljim ostvarenjem Zagreb film festivalu, a priznanja je dobio i na filmskim smotrama „CinEdays“ u Skoplju, „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ u kineskom gradu Pinjau, Kina i na festivalu u El Guni, u Egiptu.

Film je odlično prihvaćen i od strane kritike. Tako je prestižni filmski časopis „Variety film“ ostvarenje nazvao „provokativno realističnim“, dok je „Screen“ izdvojio autentičnost i senzitivnost „Oaze“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar