Filip David, jutarnji program, emisija Probudi se
Filip David Foto: Nova S

Bez javnog morala, bez poštovanja druge ličnosti, ne možete stvarati normalnu državu, rekao je pisac Filip David gostujući u jutarnjem programu na televiziji "Nova S".

– U rijalitima se okrećete nekim stvarima koje dodiruju pornografiju i u javnom prostoru postaju veliki problem, postavlja se pitanje javnog morala, retorike, načina na koji se govori, a odatle se sve to širi i na Skupštinu, koja je prihvatila tu retoriku, to se širi u sve oblasti našeg života i to postaje glavna tema. A ono što treba da bude glavna tema, da bude zadatak Skupštine, da se donose neki ozbiljni zakoni, da se ozbiljno razgovara između vlasti i opozicije, to postaje nevažno, drugorazredno, to više ljude više, u celini gledano, ne interesuje, izgubili su veru u politiku i sve. Sa druge strane, vlast koristi rijalitije i tu popularnost, pre svega, koju imaju u narodu tako da je naš predsednik, svedoci smo toga, pretvorio to u svoju privatnu televiziju – rekao je Filip David.

Pisac je, osim o rijalitijima koji „umrtvljuju naciju“ kao „državnom projektu“ i učesnicima u tim programima, govorio i o retorici o u javnom i političkom životu pre 2000. godine i danas, „povratku u devedesete“, istupima predsednika Aleksandra Vučića na privatnim televizijama, (ne)reakcijama REM-a i drugih ustanova, društvu „najekstremnijeg prostakluka i primitivizma“, o tome šta zamera opoziciji, načinu da se promeni slika Srbije u svetu…

Njegovo kompletno gostovanje može se pogledati u video prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare