Foto: EPA-EFE/SIESE VEENSTRA

Međunarodna manifestacija Jugoslovenske kinoteke - Festival nitratnog filma - ove godine će, umesto u junu, biti održan u decembru, zbog celokupne situacije izazvane pandemijom koronavirusa koja onemogućava kako okupljanje publike tako i dolazak inostranih gostiju.

Svečano otvaranje Festivala tradicionalno se vezuje za Dan Kinoteke – 6. jun, ali će ovogodišnje, 22. izdanje početi 6. decembra, stoji u saopštenju Jugoslovenske kinoteke.

Festival posvećen ostvarenjima kinematografije iz prve polovine 20. veka, kada se snimalo na nitratnoj, samozapaljivoj traci, osnovan je početkom 1999. godine. Ubrzo je postao visoko rangiran među festivalima arhivskog filma u svetu. Tako su za jubilarno, 20. izdanje filmovi na restauriranim kopijama stigli ne samo iz poznatih evropskih arhiva, već i iz SAD, Kine, Japana i Meksika. U okviru Festivala gosti Jugoslovenske kinoteke redovno su direktori stranih kinoteka, arhiva i srodnih institucija, filmski arhivisti i stručnjaci, istoričari i teoretičari filma iz zemlje i sveta.

Kako ističe direktor i selektor Festivala nitratnog filma, upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović, to je prava prilika da se na jednom mestu razmene iskustva, dogovore budući projekti i povežu ljudi čiji je cilj sačuvati filmsku baštinu za budućnost i prikazati je nekim novim gledaocima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar