Scena iz filma "All Cats are Grey in the Dark" Foto:Promo/Najkraći dan

Festival "Najkraći dan" posvećena kratkometražnom filmu, biće, po sedmi put, održana sutra, saopštili su organizatori iz udruženja "Filmkultura". Povodom proslave Svetskog dana kratkog filma, manifestacija se održava u onlajn formatu, pod sloganom "Produži najkraći dan", a biće prikazano 30 kratkih filmova.

Program festivala ove godine obuhvata pet masterklas predavanja koja će se baviti različitim aspektima produkcije kratkometražnog filma, a koja se realizuju danas putem zoom platforme.

Tu je i filmski program, sačinjen od selekcije najboljih evropskih kratkometražnih filmova Evropske filmske akademije, kao i izbora kratkih amaterskih i studentskih filmova.

U okviru EFA programa biće prikazano 12 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Švacarske, Litvanije, Nemačke, Portugala, Belorusije i Bugarske. Među njima je i dobitnik Evropske filmske nagrade  za najbolji kratkometražni film – „All Cats are Grey in the Dark“, čiju režiju potpisuje Lase Linder iz Švajcarske.

Repertoar čini i 11 amaterskih filmova iz Srbije i Slovenije, kao i 11 filmova mladih filmskih stvaralaca, studenata režije iz Beograda, Sarajeva, Novog Sada i Banjaluke. Za mnoge od njih ovo će biti prvo javno premijerno prikazivanje njihovih ostvarenja, saopšteno je iz „Filmkulture“.

Ceo filmski program festivala, sastavljen od 30 ostvarenja, besplatno će biti dostupan na platformi „Sineseum“  tokom 24 sata „Najkraćeg dana“, navode organizatori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar