Vuk Ršumović Foto: FCS/Promo

Igrani filmovi Vuka Ršumovića "Priča o Fateme" i Marka Šantića "Probudi me", zajedno sa još 15 dugometražnih ostvarenja iz Evrope, dobiće finansijsku podršku fonda Euroimaž, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Sastanak Upravnog odbora Euroimaža, tela Saveta Evrope, održan je onlajn, a Ršumovićevo i Šantićevo ostvarenje su među 17 odabranih filmova koji će biti podržani sa ukupno 4,12 miliona evra.

Novi film režisera Vuka Ršumovića, poznat pre svega po nagrađivanom ostvarenju „Ničije dete“, trenutno nastaje u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Italije, a od evropskog fonda može da očekuje 115.000 evra. Ršumovićev novi film, pod ranijim naslovom „Živi“, 2017. godine podržao je Filmski centar Srbije na konkursu za sufinansiranje domaćih igranih filmova.

„‘Živi’ Vukа Ršumovićа nа vrlo vešt i jedinstven nаčin, svedenim sredstvimа plete komplikovаnu sliku Evrope u vreme аzilаntske krize. Umesto već više putа reciklirаne perspektive strаdаlnikа, Ršumović nаjveću drаmu dаnаšnjice koristi kаo povod zа priču o nаmа sаmimа, Evropljаnimа, deci velike, аli umorne civilizаcije nа izdisаju, o tome kаkvi smo ljudi, kаkvi smo nа rečimа а kаkvi ustvаri. Frаktаlnа drаmаturgijа vodi nаs kroz osаm rаzličitih poglаvljа sа osаm rаzličitih glаvnih junаkа, svаki zаtrpаn svojim mаlim životimа, i svаki stаvljen pred isti test čovečnosti. Vuk Ršumović je svojim debitаntskim filmom ‘Ničije dete’ postigаo uspeh nа kome bi mu i dаleko iskusniji аutori pozаvideli, а ‘Živi’ deluje kаo logičаn nаstаvаk već jаsno uspostаvljene poetike аutorа, te se i od ovog filmа može očekivаti uspešаn festivаlski život, аli, zаšto dа ne, i pristojаn bioskopski rezultаt u nаšoj zemlji“, navedeno je tada u obrazloženju komisije FCS.

Film „Probudi me“ (Wake Me) režisera Marka Šantića nastaje u produkciji Slovenije, Hrvatske i Srbije, a Euroimaž ga je podržao sa 210.000 evra. Ovo ostvarenje podržao je i Filmski centar Srbije u novembru ove godine na konkursu za sufinansiranje filmova manjinske koprodukcije. U obrazloženju komisije navedeno je Šantićev film govori o „veoma aktuelnoj i važnoj temi ksenofobije i odnosa manjinske i većinske zajednice“, te da je ona “pretočena u konkretnu i zanimljivu dramu glavnog junaka koji pod uticajem amnezije mora da se ponovo suoči sa svojim uverenjima i preispita ih“.

Iza Ršumovićevog filma „Priča o Fateme“ stale su kuće „BaBoon Production“i „Art & Popcorn“, dok je srpski koproducent Šantićevog filma beogradski „Living Pictures“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar