Foto: Promo

Prvi Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma "Bistre reke" biće održan od 22. do 25. jula, u selu Temska podno Stare planine, pod sloganom "U napuštenom bioskopu", objavio je organizator - Fakultet dramskih umetnosti (FDU).

Na festivalu koji su osmislili profesori i studenti FDU, biće prikazani studentski i profesionalni filmovi, i to 15 filmova u takmičarskim kategorijama i četiri u revijalnom programu.

Izbor filmova napravila je umetnička direktorka festivala Narcisa Darijević Marković, redovna profesorka FDU, a selekcija obuhvatila dela autora koji postavljaju pitanja iz oblasti ekologije, ravnopravnosti, slobode i identiteta.

Tokom festivalskih dana biće održane radionice snimanja filmova android telefonima, 3D fotografije i zvuka.

Istaknuto je da je festival u skladu sa ciljevima Ministarstva kulture i informisanja Srbije u okviru kojih se decentralizacija kulturno-umetničkog stvaralaštva izdvaja kao jedan od prioriteta kulturnog razvoja.

Festival će biti održan u mestu čiji su žitelji pružili presudan doprinos zaštiti staroplaninskih reka od izgradnje derivacionih mini hidroelektrana.

Ukazano je da je festival i pokušaj da se podeli opšta briga za održivi opstanak i razvoj ruralnih područja, pa je organizovan na potpuno neuslovnom mestu – u starom, razorenom bioskopu u selu kome takodje preti odlazak stanovnika.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Pirot.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar