Stjepko Gut Foto: Vladislav Mitić

Naš proslavljeni trubač, kompozitor i pedagog Stjepko Gut održaće koncert sa Big bendom RTS-a 16. maja na Kolarcu, saopštili su organizatori nastupa iz Udruženja "Duško Gojković džez inicijativa".

Na koncertu Guta i Big benda 16. maja, s početkom od 20 časova u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, pred publikom će premijerno biti izveden novi program kompozicija i aranžmana Teda Džonsa, soliste na trubi i Big bend lidera.

Džons je sa džez bubnjarem Mel Luisom predvodio Ted Džons – Mel Luis Orkestar, osnovan 1965, inače jedan od najvažnijih džez orkestara 20. veka.

Stjepko Gut je, podsetimo, karijeru započeo kao trubač i solista baš Big benda RTS. Kao jedini evropski muzičar, bio je član „Lionel Hamptonn all Stars Big-Band“, potom dugogodišnji član „Clark Terry Big Banda“, a sarađivao je sa brojnim džez ikonama među kojima su i Džoni Grifin, Džimi Hit, Džems Mudi, Kertis Fuler, Ed Tigpen, Vinton Marsalis, Roj Hargruv, Mel Luis, Džordž Kejbls, dok je sa Milivojem Mićom Markovićem predvodio Sekstet Marković – Gut, jedan od sastava koji je obeležio džez scenu Jugoslavije i imao zapažene nastupe širom sveta.

Big Bend RTS je više od 70 godina jedan od najznačajnih evropskih big bendova.

Spoj Stjepka Guta i Big benda RTS vodi na fantastično džez putovanje, garantuje originalnu džez improvizaciju, i muziciranje na najvišem nivou, a publiku, kako obećavaju organizatori, čeka još jedna uspešna saradnja istaknutog umetnika sa emininentnim ansamblom iz kojeg je potekao.

Koncert će takođe označiti nastavak uspešne saradnje Muzičke produkcije RTS i Udruženja „Duško Gojković džez inicijativa“, koje je osnovano kao neprofitna organizacija sa ciljem očuvanja istinske džez muzike, a objavilo je monografsko izdanje knjige kompozicija Duška Gojkovića, organizovalo niz turneja i koncerata u zemlji tako i u inostranstvu i trenutno sprema dokumentarni film i seriju o Dušku Gojkoviću.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar