"Fantastičnih 6" Foto: Promo

Izložba radova slikara Željka Đurovića, Željka Tonšića, Vladimiar Dunjića, Milana Tucovića, Zorana Velimanovića i Sergeja Aparina pod nazivom "Fantastičnih 6", biće otvorena u utorak, 3. septembra u 19 časova, u galeriji Kuće legata u Beogradu.

Grupa slikara objedinjena izložbama i projektom „Fantastičnih 6“ postoji od 2016. godine. U njoj su okupljeni renomirani stvaraoci i višedecenijski prijatelji – Željko Đurović, Željko Tonšić, Vladimir Dunjić, Milan Tucović, Zoran Velimanović i Sergej Aparin.

Vladimir Dunjić – Veo BoreIljovskog Foto: Promo

Raznorodna dela ovih autora izlagana su na zajedničkim postavkama u Beogradu, Kragujevcu, Užicu i Smederevskoj palanci, viđena od više od 8.000 zaljubljenika u umetnost figurativnog, nadrealnog i vanpojavnog.Samo u Beogradu, u Kući Legata, 2017. godine, u večeri otvaranja bilo je više od 2.000 posetilaca. što bismo voleli da na istom mestu – ponovimo i ovom izložbom.

Zoran Velimanović – Slika nade i beznadja Foto: Promo

– Predstavljeni umetnici, odavno su prepoznati od likovne javnosti i kritike. Dvojica su nas, nažalost, prerano napustila – Željko Tonšić i Milan Tucović. Zato je ova izložba retka prilika da se na jednom mestu ponovo sintetizuju njihovi radovi i energije koju nose, ističe Maja Živanović i dodaje:

– Svi koji smo poznavali i družili se sa Milanom Tucovićem (1965-2019), već pet godina osećamo strašno nedostajanje zbog njegove umetnosti, ali i harizme i dobrote koju je imao, i nesebično delio, poštujući svakog čoveka. Jedna od njegovih slika iz rane faze nosi naziv „Dečak koji je nosio svetlo“, i mislim da upravo ta rečenica oslikava samo njegovo biće. Iako vajar po vokaciji najviše će ostati upamćen po čudesnim slikama i objektima u kojim je spajao vremena na samo njemu osoben način. Bio je posvećenik magičnog realizma nasleđenog diskursa, autentičan u delima naglašene poetike nostalgičnih prizora i kulisa složenih i promišljenih scenografija.

Milan Tucović – Krojači Foto: Promo

Samorodno stvaralaštvo visokih slikarskih dostignuća Željka Tonšića (1954-2014) obeležile su arhetipske teme, paralele sa istorijom umetnosti specifičnog kreda u kojem se susreću i stapaju Vizantija i najviši dometi zapadnoevropskog slikarstva – i tako dobijaju svoj novi život.

Željko Tonšić – Alba Avis Foto: Promo

– Od realnog ka nebeskom, Željko je težio paradigmi idealne žene koja u sebi poseduje vanvremensku lepotu. Lepotu, kao jedan od neobjašnjivih pojmova, koju posmatrač može samo da oseti i da joj se divi. U tehničkom pogledu, iako se ovaj umetnik najviše oslanjao na Van Ajkovo slikarstvo, vešto je spajao domete tog vremena i srednjeg veka u sopstveni simbolizam, a neverovatnu pažnju posvećivao je detaljima, tako da slike izgledaju poput fotografija – navodi Živanović.

Sergej Aparin – Pun mesec Foto: Promo

Postavkom umetničke grupe „Fantastičnih 6“ sintetizovana su dela nekih od najznačajnijih srpskih slikara 21. veka, koji su ugled stekli postepeno, kroz decenije – predano i kontinuirano, strpljivim radom. U svetu trivijalnosti i efemernosti, ovi umetnici su ličnim umetničkim izrazom, koji povezujemo s fantastičnim i metafizičkim, stvorili jedno meta-vreme, koje razumemo i volimo na osoben način.

Željko Djurović – Zelena opasnost Foto: Promo

Bonus video: Kada slike sa platna ožive: Slikarke pokazale kako su zapravo pokrenuta likovna dela u čarobnom ostvarenju „Seljani“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar