Foto: Promo/Galerija Eugster/Marijana Janković

Izložba umetnice Lidije Delić "Ako budeš imao sreće više neće biti snova" biće otvorena 2. juna u galeriji "Eugster Belgrade" sa početkom od 18 časova, saopšteno je iz ove galerije.

U prostoru galerije „Eugster“ biće prikazana serija pet diptiha velikog formata. Umetnica Lidija Delić na svojim delima akcenat stavlja na obično i životno, ali kroz specifičan senzibilitet.

Uobičajene stvari, poput hrane, kreveta, stolice, prozora, pa čak i skrivenog autoportreta umetnice koja živi na ostrvu, uvode posmatrača u nežan sudar svetova; u prostore izolacije i istraživanja, prostore uma i osećanja. Kroz veliki format, fluorescentne tonove i dojam praznine koji gotovo da uhodi, posmatrač ulazi u trenutak koji zaista jeste sačuvan, koji zapravo traje.

Lidija Delić, koja je rođena 1986. godine u Nikšiću, stvara u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2010), a doktorske studije završila je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Od 2012. godine aktivno radi kao članica i organizatorka Umetničkog prostora U10. Dobitnica je nagrade za crtež aukcijske kuće „Gioielli di Carta iz Rima“ (2010), a njeni radovi se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama.

Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bila je finalistkinja nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2017, a godinu dana kasnije izlagala je na 57. Oktobarskom salonu u Beogradu. Od marta do jula 2019. bila je na rezidencijalnom programu u Njujorku, a od ove godine zaposlena je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju asistenta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar