Etnografski muzej Foto: Sanga Park / Shutterstock.com

Etnografski muzej u Beogradu proslavlja 120 godina rada programom pod nazivom "120 dana za 120 godina", a do 31. decembra publika će biti upoznata s najrazličitijim oblastima muzejskog rada.

U znak sećanja na 1901. kada je Etnografski muzej formiran, najpre je u Studentskom parku otvorena „Izložba o izložbama“, na kojoj su prikazani odabrani plakati kao podsećanje na dug rad te ustanove u različitim kontekstima i uslovima.

Sadržaj je raspoređen u nekoliko celina koje čine: Stalne izložbe, Izložbe po dekadama, Jugoslovenstvo, Izložbe posvećene darodavcima, Gostovanja Etnografskog muzeja i gostujuće izložbe u Etnografskom muzeju, a autori su Svetlana Mitrović, Teodora Bat i Ana Novaković.

U planu su četiri nove izložbe, biće priređeni koncerti, predavanja na temu istorijata Etnografskog muzeja i zgrade u kojoj se muzej nalazi.

Svakodnevno će na društvenim mrežama biti objavljene priče o Etnografskom muzeju, o muzejskim zbirkama i predmetima, a biće održan i Medjunarodni festival etnološkog filma.

Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz okvira Narodnog muzeja.

Predlog i idejno-teorijsku osnovu za stvaranje muzeja u kome će se izučavati narodni život sastavio je istoričar Stojan Novaković, redovni član Srpskog učenog društva (današnja Srpska akademija nauka i umetnosti).

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)