Evgeny Irzhansky Foto:Privatna arhiva

Policajac mi je rekao da je moja boravišna i radna dozvola poništena i da moram da napustim Srbiju u roku od sedam dana, i uručio mi rešenje, ali uložio sam žalbu na ovo rešenje, kaže za Nova.rs Jevgenij Iržanski, kojeg MUP proteruje iz naše zemlje.

Prestaje pravo na privremeni boravak u Republici Srbiji i zabranjuje se ulazak u Republiku Srbiju državljaninu Ruske Federacije Jevgeniju Iržanskom. Dužan je da napusti teritoriju Republike Srbije u roku od sedam dana, stoji u rešenju Ministarstva unutrašnjih poslova uručenom prekjuče Iržanskom, koji u našoj zemlji ima odobren privremeni boravak na osnovu zapošljavanja.

Evgeny Irzhansky Foto:Privatna arhiva

Jevgenija Iržanskog, organizatora i promotera koncerata ruskih muzičara u Beogradu MUP praktično proteruje iz Srbije, jer postoje „bezbednosne smetnje za boravak imenovanog“ u našoj zemlji, stoji u obrazloženju ovog rešenja.

Evgeny Irzhansky Foto:Privatna arhiva

– U ponedeljak su me pozvali iz MUP-a. Naložili su mi da dođem u MUP u Bulevar Mihajla Pupina, obrazloživši mi poziv time da treba da pričamo. Kazali su mi da su u pitanju regularni pozivi preduzetnicima, i da samo žele da čuju šta radim i kakav je moj promet – započinje ispovest za Nova.rs Jevgenij Iržanski.

Kad su ga pozvali da se pojavi u MUP-u objasnili su da je posredi regularna procedura. Jevgenij se prekjuče pojavio u MUP-u i počelo je propitivanje:

– Pitali su me šta radim u Srbiji. Odgovorio sam da sam konsultant u jednoj kompaniji, ali i da ovde organizujem koncerte. Zatim su mi tražili da im dam pasoš na uvid. Dao sam im, i jedan policajac je izašao iz prostorije, u kojoj sam ispitivan, s mojim pasošem. Vratio se posle deset minuta i rekao mi je da je moja boravišna i radna dozvola poništena i da moram da napustim Srbiju u roku od sedam dana. Dali su mi i rešenje kojim mi nalažu ono što su mi prethodno usmeno saopštili – objašnjava Jevgenij Iržanski.

Na pitanje da li su dodatno obrazložili ovo rešenje, naš sagovornik navodi da su mu poručili kako im je tako „naloženo“. Ali, nije ovo prvi put da je bio na ispitivanju u policiji:

– U junu su me trojica policajaca, koji nisu bili u uniformama, ispitivali dva sata. Prisutan je bio i prevodilac. Propitivali su me o svemu. Počev od toga gde sam rođen, šta radim ovde, šta sam radio u Rusiji pre nego što sam došao u Srbiju, ko su moji roditelji, kakvim se tačno biznisom bavim ovde… Onda su mi pokazali fotografju s likom jednog čoveka i pitali me da li ga znam. Takođe, i da li sam za ili protiv Putina, šta mislim o Navaljnom, da li znam Pjotra Nikitina iz Ruskog demokratskog društva i kada sam s njim poslednji put pričao, ako ga znam. Naravno, morao sam da odgovorim na sva ta pitanja – seća se Iržanski.

A uoči tog ispitivanja, pojavio mu se uniformisani policajac na vratima s papirom koji je morao da potpiše i koji ga je obavezivao da se pojavi u MUP-u u tačno određeno vreme:

Evgeny Irzhansky Foto:Privatna arhiva

– Pre toga, sva sam svoja dokumenta predao i čekao sam novu, drugi boravišnu dozvolu, pošto je prethodna istekla. Dobio sam novu boravišnu dozvolu krajem juna, a to ispitivanje je bilo početkom juna. Znate, ako me već ne žele ovde, mogli su da mi ne daju boravišnu dozvolu.

Pasoš su mu anulirali u ponedeljak, a juče su, kako nam priča, poništili boravišnu dozvole Jevgenijeve supruge:

– Ona je dobila porodičnu vizu. Živimo ovde, imamo dva pasa i sve i da hoćemo ne možemo da napustimo Srbiju u roku od sedam dana. Jednog psa sam udomio ovde u Srbiji, i ne može da se „iznese“ iz zemlje, jer je vakcinisan u Srbiji.

Na pitanje koje je korake preduzeo nakon što je praktično proteran iz Srbije, objašnjava da je kontaktirao advokata koji zastupa Pjotra Nikitina iz Ruskog demokratskog društva:

– Advokat je danas uputio žalbu na ovo rešenje. I čekanje na odgovor na podnetu žalbu omogućava mi da ostanem ovde još dva-tri meseca. Ako naša žalba bude usvojena, onda ćemo se obratiti i Vrhovnom sudu Srbije. Jer, nisu objasnili zašto me proteruju, zašto sam ja pretnja po Srbiju. Samo su mi rekli i napisali da predstavljam bezbednosnu pretnju po državu Srbiju. Šta to znači?

Sa koncerta ruskih muzičara u DOBu Foto: Dragan Ambrozić

Upitan šta misli da su razlozi, naš sagovornik smatra da je u pitanju „sinergija više faktora“:

– Najpre, zato što ovde organizujem koncerte ruskih muzičara, koji su protiv rata, Putinovog režima, što otvoreno iskazuju i ovde na nastupima, a drugo zato što sam u stalnom kontaktu s Ruskim demokratskim društvom. Smatram da sam zbog te dve stvari prevashodno dobio ovakvo rešenje.

A na pitanje šta će ukoliko žalba ne bude usvojena, i ima li rezervni plan, Jevgenij Iržanski na kraju kaže:

– Ne znam zaista. Ne znam, gde bih otišao. Ne želim da se vratim u Rusiju. I pre nego što sam došao u Srbiju, živeo sam nekoliko godina u Španiji. Kad bih se vratio u Rusiju, siguran sam da bi mi se neke jako loše stvari desile.

Bonus video: Rusi u Beogradu na koncertu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar