Foto: Anna Gorelik

Antiratni aktivista i osnivač Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin saopštio je da je 28. avgusta ukinut privremeni boravak u Srbiji Jevgeniju Iržanskom, organizatoru i promoteru koncerata ruskih muzičara u Beogradu.

„Jevgeniju je naređeno da napusti Srbiju u roku od sedam dana i izrečena mu je zabrana ulaska u Srbiju za godinu dana. Isto tako je ukinut boravak Jevgenijevoj supruzi Elizabet“, naveo je Nikitin u saopštenju.

Nikitin navodi da je jedino obrazloženje odluke već poznata rečenica da je „organ nadležan za zaštitu bezbednosti Republike Srbije izjasnio se da postoje bezbednosne smetnje“ za boravak Jevgenija u Republici Srbiji.

„Pravi razlog ostaje nepoznat, ali pretpostavljamo da se sastoji u želji dela srpske vlasti, a konkretno rukovodstva BIA, da se koncerti moderne ruske muzike u Beogradu prekinu jer većina muzičara koji dolaze otvoreno oponiraju Putinovoj diktaturi u Rusiji i ratnoj agresiji na Ukrajinu“, navodi aktivista.

On dodaje i da je pre ukidanja boravka Jevgenij bio saslušan u BIA, gde su ga između ostalog pitali o njegovom odnosu prema ratu i Putinu i njegovim vezama sa Ruskim demokratskim društvom i lično sa Nikitinom.

„Rusko demokratsko društvo podržava Jevgenija Elizabet. Trenutno radimo sa advokatom na žalbama da se ova proizvoljna i nezakonita odluka ukine, isto kao u slučaju Vladimira Volohonskog i mene“, naveo je Nikitin.

Bonus video: Nastup ruskih bendova u Beogradu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar