Nakon odluke srpske vlasti da se protera iz zemlje, organizator koncerata ruskih muzičara Jevgenij Iržanski u izjavi za Nova.rs kaže da mu nije jasno zbog čega je doneta takva odluka. Zbog toga će danas podneti žalbu i još jednom ponavlja da on u Beogradu samo organizuje koncerte. Podseća da su već ranije proterivani drugi aktivisti i naglašava da to sve možda može imati veze sa direktorom BIA Aleksandrom Vulinom.

Antiratni aktivista i osnivač Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin saopštio je da je 28. avgusta ukinut privremeni boravak u Srbiji Jevgeniju Iržanskom, organizatoru i promoteru koncerata ruskih muzičara u Beogradu.

„Pre ukidanja boravka Irižanski je bio saslušan u BIA, gde su njega između ostalog pitali o njegovom odnosu prema ratu i Putinu i njegovim vezama sa Ruskim demokratskim društvom“, navodi se u saopštenju.

U prvoj izjavi datoj medijima nakon odluke srpskih vlasti da ga proteraju, Iržanski kaže da mu nije jasno zbog čega se to desilo.

„Moram da odem iz Srbije do utorka iduće sledeće nedelje, a danas ćemo moj advokat i ja podneti žalbu na ovu odluku. Pokušavam da razumem šta se desilo između mene i Srbije jer ne razumem”, objašnjava Iržanski za Novu.

Foto: Jevgenij Iržanski/privatna arhiva

Naš sagovornik podseća da je do sada već bilo problema sa ruskim aktivistima i još jednom dodaje da mu ništa nije objašnjeno.

„Ovaj problem možda može imati veze sa koncertima koje organizujemo ovde, koje realizuju umetnici koji su na crnoj listi u Rusiji. Pre mene probleme su imali Petar Nikitin i Vladimir Volohovski. Ja sam mala cigla u zidu tih problema Rusije. Ne znam šta se desilo u razmišljanju ovdašnje vlasti, ja sam samo organizovao koncerte. Nisu mi objasnili ovakvu akciju koja preduzeta protiv mene, pokušavam da shvatim. Ako bude moguće, ostao bih ovde da duže živim, jer mi prija. Volim ljude, zemlju, sve. Prijatno mi je, ali ne razumem zašto se ovo meni desilo”, dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ...

Na naše pitanje da li deo njegovih problema leži u tome što je na čelu BIA Aleksandar Vulin, koji ima dobru saradnju sa ruskim bezbednosnim strukturama, Iržanski odgovara “možda, možda”.

“Možda, naravno da znam ko je on. Ali, mi samo pravimo koncerte, organizovali smo ih u Domu omladine u centru “Vlada Divljan” i niko nam ništa nije govorio. Nije nam naznačeno zbog čega smo problematični. Nikada ovde nisam imao nijedan problem, samo mogu da razmišljam zbog čega se ovo desilo. Pretpostavljam da ovo ima veze sa politikom, jer naši umetnici koji imaju koncerte ovde imali su probleme sa vlašću u Rusiji i nalaze se na crnoj listi, tamo bi ih uhapsili”, dodaje naš sagovornik.

Ukoliko bude definitivno morao da napusti, on kaže da će otići u Bosnu I Hercegovinu ili Crnu Goru, ali da još uvek nema takve planove.

Podsetimo, antiratni aktivista i osnivač Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin saopštio je da je 28. avgusta ukinut privremeni boravak u Srbiji Jevgeniju Iržanskom, organizatoru i promoteru koncerata ruskih muzičara u Beogradu.

„Jevgeniju je naređeno da napusti Srbiju u roku od sedam dana i izrečena mu je zabrana ulaska u Srbiju za godinu dana. Isto tako je ukinut boravak Jevgenijevoj supruzi Elizabet“, naveo je Nikitin u saopštenju.

Nikitin navodi da je jedino obrazloženje odluke već poznata rečenica da je „organ nadležan za zaštitu bezbednosti Republike Srbije izjasnio se da postoje bezbednosne smetnje“ za boravak Jevgenija u Republici Srbiji.

Vlast u Srbiji već ranije je pravila probleme aktivisti Petru Nikitinu kome nije dozvolila da uđe u zemlju, pa je bio zarobljen na beogradskom aerodromu. On je obeležen kao bezbednosni rizik po Srbiju, dok je njegov kolega Vladimir Volohovski takođe dobio rešenje kojim mu je odbijen privremeni boravak.

Progon „neposlušnih Rusa“ i faktor Vulin kojii rado „pomaže“

Vulin, koji se odnedavno nalazi pod sankcijama SAD, zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije, bio je glavni akter međunarodnog skandala kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim.

Ta akcija je rezultirala hapšenjem najpre Pivovarova koji je osuđen na četiri godine zatvora, a zatim je u aprilu 2022. uhapšen i Kara-Murza koji je, prema rečima ruskog advokata Dimitrija Zahvatova, takođe u zatvoru zbog akcije koju je Vulin sproveo zajedno sa Patruševim.

Lično je Vulin odneo potrebna dokumenta Patruševa, zbog čega neretko akcije protiv Rusa u Beogradu koji kritikuju Putina dovode u vezu s Vulinom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare