Foto: Limenka Teatar Fest/Promo

Limenka teatar fest u kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, spoj pozorišta i ekologije, od 24. do 28. jula, prikazaće devet predstava namenjenih deci i mladima od dve do iznad 12 godina, saopštili su organizatori.

Na programu su komadi „Guska na Mesecu“, „Kad su drvo i cvet spasili svet“, „Lepotica i zver“, „Bračne muke iz vizure ruke“, „Mali veliki princ“, „Jovanče i Marika“, „Zaljubljene cipelice“, „Cvrčak i mrav“ i „Sumnjivo lice“. Dolaze iz predstave iz Beograda, Kovina, Zrenjanina i Niša, kao iz regiona, iz Hrvatske (Osijeka), Makedonije (Bitolja) i Republike Srpske (Gradiške).

Foto: Limenka Teatar Fest/Promo

Jedan od načina na koji možemo da čuvamo prirodu je da recikliramo a ideja Limenka teatar festa, navodi se, upravo je to da deca na konkretan način vide kako ono što recikliraju utiče na njihov bolji život. U tom kontekstu osmišljeno je da ulaznica za ovaj festival bude ekološka s(a)vest, odnosno „ekološka valuta“ – alu-coin, prva takva registrovana u svetu. Da bi se dobio alu-coin, kojim se kupuje karta za festival, ali i još neke korisne stvari poput knjiga i školskog pribora, potrebno je doneti pet praznih limenki.

Nakon što limenke predaju na ulazu, dete dobija kartu za festival, a limenka kreće na svoj novi životni put – reciklaže i u narednih 60 dana može se pojaviti neka nova limenka, ili neki drugi predmet od aluminijuma, možda kao neki detalj na dečjem biciklu, nakit i slično…

Foto: Limenka Teatar Fest/Promo

Kulturna stanica Eđgeš je zdanje izuzetne lepote, izgrađeno 1890. godine i bilo je mesto okupljanja sve do momenta kada je, krajem 20. veka, palo u zaborav. Godine 2012. obnovljen je uz pomoć sugrađana i komšija, i sada otvara vrata svima koji žele da učestvuju u kreiranju performansa, izložbi, kamernih koncerata i drugih kreativnih sadržaja.

Pozorište za decu jedna je, istakli su organizatori, od dobrih stanica za zdravo odrastanje mališana jer ih uči vrednostima za koje se vredi boriti: zašto je važno biti dobar čovek, biti istrajan i dosledan, štititi slabije, čuvati svoje okruženje – prirodu koja nam je izvor života u svakom smislu, što danas često zaboravljamo.

Bonus video: Pet decenija Pozorišta lutaka Pinokio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar