Sa snimanja serije "Vreme zla" Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Posle Voždovca i Tare, iduće sedmice će biti nastavljeno snimanje "Vremena zla" po trilogiji Dobrice Ćosića u Gornjem Račniku kod Jagodine, a u ambijentu i kući čatmari Ace Kostića, koja je izgrađena pre 136 godina.

Tu je, inače, snimana i serija „Koreni“, a glumačka ekipa, koju čine Žarko Laušević, Igor Ðorđević, Nebojša Dugalić, Goran Bogdan, Nada Šargin, Sergej Trifunović, Nataša Ninković… stiže 26. i 27. avgusta. Dva dana ranije stiže njihova prethodnica, koja treba da sve pripremi za snimanje, izjavio je Tanjugu suvlasnik kuće Dragan Gligorijević.

Vreme zla
Dragan Gligorijević Foto: TANJUG/ DUSAN ANICIC/bs

Tvorac i izvršni producent „Vremena zla“ je, kao i u „Korenima“, produkcijska kuća „Eye to Eye“ Gorana Šušljika, a reditelj je Ivan Živković.

Kuća u kojoj će se snimati prestavlja istoriju Srbije i njenog sela, površine je 130 kvadrata, a ognjište je centralni deo kuće oko koga se okupljala porodica, spremala hrana… Ima prostrani doksat, slavsku sobu sa oslikanim krevetima… U prostranom dvorištu su bunar, ostava za hranu, koševi za žito… a do kuće se stiže drvenim mostom preko rečice.

Kuća je bila vlasništvo Ace Kostića (1850-1931) „prvog i jedinog učenog čoveka u tom kraju. Školu je pohađao u Bagrdanu u kome je u Prvom svetskom ratu bio komadant uprave. Izgrađena je, navodno, po zamisli tadašnjih italijanskih arhitekata“, objasnio je Gligorijević, kome je Kostić čukundeda.

Vreme zla
Foto: TANJUG/ DUSAN ANICIC/bs

Gornji Račnik je od Jagodine udaljen 13 kilometara, nalazi se ispod Crnog vrha i u njemu živi oko 50 stanovnika.

Serija „Vreme zla“ nastaje u produkciji kompanije „United Media“, imaće 15 epizoda, a prikazivanje je planirano za sledeću godinu na kanalu „Nova S“.