E, ovo je mural: Ćerka Borislava Pekića oduševljena

Kultura 15. nov. 202122:39 > 22:49
Podeli:
Mural Borislavu Pekiću Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nemam dovoljno reči da prenesem oduševljenje koje sam doživela kada sam videla kako je umetnik uspeo da tu sliku prenese u 3D, prosto ga je oživeo, kaže za Nova.rs, ćerka Borislava Pekića povodom murala njenog oca u Cetinjskoj ulici.

Poslednjih dana kao da živimo u muralu Ratka Mladića. Međutim, ove ulične slike ne moraju uvek da imaju ovako loš prizvuk. Dokaz za to je mural Borislava Pekića koji se pojavio u dvorištu Cetinjske 15 u Beogradu, i koji je izazvao oduševljene i prolaznika i korisnika društvenih mreža. Rađen je na osnovu fotografije koju je načinio Pekićev prijatelj Aleksandar Obrenović i sjajno se uklapa u prostor sa okolnim lokalima. Slika na kojoj pisac pozira sa dugačkom muštiklom i tamnim naočarima izgleda moderno i retro u isto vreme.

Ćerka Borislava Pekića, Aleksandra Pekić, kaže za Nova.rs da je mural fenomenalan.

“Nemam dovoljno reči da prenesem oduševljenje koje sam doživela kada sam videla kako je umetnik uspeo da tu sliku prenese u 3D, prosto ga je oživeo. Svaka čast Milanu Milosavljeviću, koji očigledno ima neverovatan dar.
Išla sam da ga vidim. Na pravom je mestu, u okviru nekoliko kafića gde se mladi skupljaju i to mi je posebno drago.“

Aleksandra dodaje da je mural aktuelan, da je hit na Instagramu i to je  oduševljava.

Foto: Wikipedia; privatna arhiva

„Oslikan je u pravom trenutku, jer će sledeće godine biti trideset godina od njegove smrti i smatram da je ovim počastvovan od strane mlađih generacija koje ga cene i poštuju.”

Borislav Pekić je bio dramski pisac, romansijer, filmski scenarista i akademik. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka. Rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Preminuo je u Londonu 2. jula 1992. godine.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Najpoznatija dela Borislava Pekića su „Besnilo“, „Zlatno runo“, „Kako upokojiti vampira“, „Odbrana i poslednji dani“, „Vreme čuda“ i „Atlantida“.

Bonus video: Srđan Valjarević o Slaviši Lekiću – Retka osobina na toj tvojoj stolici