Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA, EPA-EFE/WILL OLIVER

Stenli Džonson, otac britanskog premijera Borisa Džonsona, objavio je roman “Virus iz Marburga” 1982. godine, a britanski mediji pišu da je ova knjiga sada pred reizdanjem.

Izdavači u Velikoj Britaniji opsedaju Stenlija Džonsona sa ponudama da reizdaju njegov triler napisan pre četiri decenije, piše „Gardijan“. Jasno je zašto bi to bila knjiga za ovo vreme: govori o misterioznom, smrtonosnom virusu, očajničkom potragom za vakcinom i mutnim političkim igrarijama, čak je tu i zeleni majmun, ocenjuju novinari britanskog lista, ali se pitanju da li to ima smisla. Agent Džonsona starijeg ubeđen je da je on sposoban da efektno predstavi reizdanje, a autor knjige negira da je oportunista.

– Ja sam profesionalni pisac. Da li su novinari i novine oportunisti ako pišu o koronavirusu – odgovorio je kontrapitanjem Džonson na takve konstatacije i dodao da se i u svom nanovijem trileru bavio savremenim temama, poput ruskog uticaja na politiku na Zapadu.

Knjiga „Virus iz Margburga“ zasnovana je na istinitom događaju, na epidemiji koja je kasnih šezdesetih izbila u Nemačkoj. Džonsonov agent Džonatan Lojd opisuje knjigu kao „neverovatno proročanski, pametni triler“ i požuruje izdavače da je ponovo objave.

Radnja romana počinje kada jedna devojka u Njujorku iznenada umre posle putovanja u Evropu, a potom epidemiolog utvrđuje da je uzrok smrti marburški virus, fatalno oboljenje kakvo se dogodilo samo jednom pre toga u istoriji. Epidemiolog, prateći poreklo virusa stiže iz laboratorija u Nemačkoj u džungle centralne Afrike… U romanu se pojavljuju i šverceri životinja, korumpirani vlasnici fabrika lekova, agenti KGB-a, predsednik SAD, i traga se za vakcinom.

Stenli Džonson Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

– Ne bih rekao da je radnja u romanu nategnuta, vidite šta se dešava sada – kazao je Džonson, sasvim ubeđen da iz ove priče mogu da se izvuku i pouke.

Američko izdanje knjige objavljeno je 2015. godine sa naslovom „Virus“, cena preko “Amazona” mu je 57 dolara, a za Džonsona je to još jedan znak da njegov triler treba bude reizdat.

– Nadam se da će se to dogoditi. Veoma sam se zabavljao pišući je – dodaje on.

Sudeći po prikazima na „Gudridsu“, neki od čitalaca se slažu sa njim, dok drugi misle da je u pitanju samo „još jedan  prosečni triler“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare