Iz kanadskog filma "Korona" Foto:Screenshot/Youtube/#Coronamovie

Bilo je pitanje trenutka kada će se pojaviti prvi filmovi na temu koronavirusa. Najbrže su reagovali kanadski reditelj Mostafa Kešvari sa ekipom filma "Korona" i američki producenti filmova B produkcije sa hororom "Korona zombiji". Ali, da li ti filmovi valjaju?

Nema sumnje da su mnoge filmadžije sa širenjem epidemije koronavirusa i njenim prerastanjem u pandemiju razmišljale o mogućnostima da iskoriste takve motive, pa su prionuli na pisanje scenarija. Kanadski reditelj Mostafa Kešvari otišao je korak dalje: on ne samo što je napisao scenario, nego je i snimio kompletan celovečernji film „Korona“.

Kešvariju za to, sudeći po nedavno objavljenom trejleru, nije bila potrebna velika filmska ekipa. Priča, inače snimljena u jednom kadru, smeštena je u lift, a likovi su saputnici: Azijatkinja, trudnica, njen muž, lokalna pametnica, „slučajni prolaznik“ i neonacista u kolicima. Posle kašlja i zaglavljivanja lifta – kreće panika. Neko vrišti „svi ćemo umreti“, a muški glas na to odgovara „mislim da smo svi testirani“. A sam film najavljen je uz slogan: „Strah je virus“.

 

Scenarista i reditelj filma nije novo ime u svetu filma, njegov „Ja, Ran“ bio je prikazan na Kanskom festivalu 2015. godine u selekciji kratkih igranih filmova, ali je „Koronom“, čiji trejler je „izbačen“ 8. marta, definitivno skrenuo pažnju na sebe.

Filmski kritičar „Gardijana“ Stjuart Heritidž kaže, gledajući ovako postavljene stvari, da je sklon da poveruje da će se, kada ceo film bude prikazan, ispasti da je virus svesno napravljen u nekoj laboratoriji sa ciljem da proveri moralnost ljudske vrste.

Trejler, ruku na srce, i odaje takav utisak i priziva onu izreku „što je brzo, to je i kuso“.

Zombiji, toalet papir i vrištanje

Za „Korona zombije“ u produkciji američke kuće „Ful mun fičers“, posvećene pravljenju filmova B-produkcije mogla bi se prilepiti i izreka o prvim mačićima. Iz ove kuće najavljeno je da je film u fazi postprodukcije i da je „zasnovan na pandemiji koronavirusa koja se trenutno širi svetom plašeći mnogo ljudi“.

 

Trejler otkriva upravo ono što bi moglo da se zaključi i po nazivu: (treš) horor, sa sve toalet papirima, vrištanjem i praksom da su šminkeri i majstori za specijalne efekte radili jednako mnogo kao i u svakom sličnom ostvarenju.

U sinopsisu se navodi: „Vlasti su zaspale za kormilom! Imućni sve stresaju sa sebe! A virus izaziva kod žrtava to da se bude i ubijaju!…“ I sve u tom smislu. Neki su u tome videli i kritiku na reakciju Trampove administracije na svetsku pošast, dok drugi misle da je u pitanju samo vrhunska prevara, prenosi portal „Muviveb“.

U svakom slučaju, premijera je najavljena za 10. april na digitalnim platformama, uključujući i sajt produkcijske kuće, a i „Amazon“, pa kome nije dosta ovakve zabave ili je prosto radoznao, a ne strahuje od gubljenja vremena, eto prilike da proveri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram