Detalj iz serije "Predstraža" (The Outpost) Foto: Promo

Snimanje američke serije "Predstraža" u Srbiji je trenutno prekinuto, a snimanje još najmanje šest serija je odloženo zbog pandemije koronavirusa.

– Snimanje treće sezone serije „Predstraža“ (The Outpost) trenutno je obustavljeno, ali to nikako ne znači da je i otkazano, nego je samo odloženo za neki povoljniji trenutak. Trebalo bi da sve nastavimo što je pre moguće. Za sada smo se odlučili da sve pomerimo za tri nedelje, a nakon toga ćemo znati detaljnije kako će se dalje raditi – kaže za portal Nova.rs Džonatan Ingliš, producent naučno-fantastičnog serijala koji se prikazuje na kanalu Sci-Fi, uz molbu da se, pošto je u gužvi ovih dana, čujemo u vezi sa detaljima sledeće nedelje.

Serija „Predstraža“ trenutno je, prema rečima filmskih radnika, i najkrupniji zalogaj u domaćoj industriji, s obzirom na to da iza nje stoje velike producentske kuće iz Sjedinjenih Američkih Država, izvršni producenti poznati su i po franšizi Zvezdane kapije, a angažovano je i dosta domaćih filmadžija.

U naučnofantastičnoj sagi, koja se osim u Srbiji i Americi, emituje i u Velikoj Britaniji, zemljama širom Evrope i Afrike, pojavljuju se i pojedini domaći glumci, poput Jelene Gavrilović, koja je igrala u drugoj sezoni, a deo režije u trećoj sezoni poveren je reditelju Milanu Todoroviću. Upitan za novonastalu situaciju, Todorović nam je samo kratko potvrdio da se trenutno ne snima. „Čekamo da vidimo šta dalje“, dodao je kratko on i uputio nas na Ingliša.

Zdravko Šotra Foto:Ivan Dinčić/Nova S

Sa sličnim problemima suočio se i poznati domaći reditelj Zdravko Šotra sa „Kraljem“, filmom i serijom od 15 epizoda o Aleksandru Karađorđeviću. Prva klapa bila je zakazana za 16. mart, ispričao je portalu Nova.rs nedavno Šotra, ali mu se glumac Žarko Laušević, kome je poverena jedna od uloga, javio sa aerodroma u Njujorku i rekao da zbog situacije sa pandemijom ipak neće doleteti u Beograd.

Reditelj Miroslav Momčilović i ekipa filma i serije „Vikend s ćaletom“, takođe u produkciji Junajted medije, imali su nešto više sreće.

Kadar iz filma „Vikend sa ćaletom“, Foto: FCS

 

– Uspeli smo da snimimo sve, ostalo je još samo da se urade neke manje stvari vezane za montažu i zvuk, ali tu neće biti problema jer su to stvari koje može da radi i jedan čovek – kaže Momčilović i dodaje da su imali više problema sa istoimenim filmom, pošto je premijera planirana za kraj aprila zbog opšte situacije morala da bude odložena za jesen.

U producentskoj kući „Fajerflaj“ su, moglo bi se reći, uradili više od polovine planiranog. Tri serije su završili, početak snimanja još dve će morati, ipak, malo da odlože.

– Imali smo sreće pa smo „Tajkuna“ završili pre nego što je sve ovo počelo da se dešava. Završeno je i snimanje serije „Klan“, koju je režirao Boban Skerlić po svom scenariju, kao i „Močvare“ Olega Novkovića po scenariju Milene Marković – kaže Boban Jevtić iz „Fajerflaja“.

Boban Jevtić, Foto: N1

Sa druge strane, snimanje serija „Porodica“ Bojana Vuletića i „Crna svadba“ Nemanje Ćirpanića bilo je planirano za april.
– Snimanje ove dve serije će morati da bude pomereno, ali su one praktično još u fazi pripreme, pa da ćemo i to odlaganje iskoristiti da radimo na njima – dodaje Jevtić.

U „Fajerflaju“ se nadaju da snimanje „Kalkanskih krugova“, u režiji Milana Karadžića po scenariju Đorđa Milosavljevića, ipak neće morati da pomeraju.
– Snimanje “Kalkanskih krugova” planirano je za kraj maja, ali ko zna šta može do tada da se dogodi – zaključuje Jevtić.

Slično misli i Goran Šušljik, kreator serije “Vreme zla” u produkciji Junajted medije. Početak snimanja 15 epizoda po trilogiji romana Dobrice Ćosića planirano je za 4. jun.

Trenutno je, prema našim saznanjima, u toku i rad na serijama “12 reči”, “Jedini izlaz”, “Kalup”, drugoj sezoni “Bese”, kao i na rimejku „Kamiondžija“. Dokle se stiglo sa tim serijama, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da saznamo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram