Džejn Kampion Foto:REUTERS/Mario Anzuoni

Džejn Kempion je ušla u istoriju na dodeli nagrada Američkog udruženja reditelja (DGA) u subotu, postavši druga žena uzastopno koja je osvojila priznanje za reditelja dugometražnog filma - i tek treća u istoriji. Kempion je priznanje dobila za režiju Netfliksovog filma "Moć psa".

Pobeda daje Kempionovoj još veću prednost u trci za Oskara, piše „Variety“.

Rediteljka je pobedila Keneta Branu („Belfast“), Pola Tomasa Andersona („Pica od sladića“), Stivena Spilberga („Priča sa zapadne strane“) i Denija Vilneva („Dina“).

– Stalo mi je da žene imaju glas i tako sam uzbuđena zbog sledeće generacije filmskih stvaralaca – rekla je Kempion kojoj je nagradu uručila Kloi Žao, prošlogodišnja pobednica za film „Zemlja nomada“.

74. dodela DGA nagrada u subotu je održana uživo na Beverli Hilsu, sa Džadom Apatouom kao domaćinom. Ceremonija, koja je održana virtuelno 2021. godine, deo je spektakularnog vikenda koji uključuje i BAFTA, Eni nagrade i izbor kritike.

Megi Džilenhol je osvojila DGA nagradu za najbolji prvi igrani film za Netfliksovo ostvarenje „Mraćna kći“.

Megi Džilehol Foto:REUTERS/Mario Anzuoni

– Zaista sam dirnuta, na kraju sam postala dovoljno hrabra da kažem šta želim – rekla je mlada rediteljka.

Unapred se znalo da će „Naslednici“ pobediti u drami – jer je jedina nominovana ove godine, kroz pet epizoda treće sezone HBO serije. Jedino pitanje u subotu uveče bilo je koja će epizoda biti pobednička. Na kraju je to bio Mark Milod, za epizodu „All the Bells Say“. Ovo je bila druga nominacija za DGA nagradu za Miloda, koji je nominovan u ovoj kategoriji 2020. godine za istu seriju.

Što se tiče komedije, dobitnica Emija Lusija Anijelo dobila je još jednu čast za „Hacks“, ovoga puta DGA nagradu za epizodu „There Is No Line“. Anijelo je pobedila komediju „Ted Lasso“, koji je vodio sa tri od pet nominacija za DGA nagrade u kategoriji, zajedno sa epizodom „The White Lotus“ (koja je nekako dospela u polje komedije).

Spajk Li je dobio nagradu za životno delo na ceremoniji i održao epski 23-minutni govor o svom putu ka snimanju filmova.

Spajk Li Foto:REUTERS/Mario Anzuoni

Celokupnu listu možete videti na „Variety“.

Bonus video: Robertu Benjiniju uručena nagrada za životno delo na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar