Kloi Žao
Kloi Žao Foto: REUTERS/Danny Moloshok

Rediteljka Kloi Žao je za film "Zemlja nomada" osvojila nagradu Udruženja američkih reditelja, čime je postala tek druga žena laureat u istoriji dodeljivanja ovog prizanja, preneli su svetski mediji.

Američkoj rediteljki rođenoj u Pekingu nagrada za film koji govori o nekadašnjoj radnici zatvorene fabrike (Frensis Mekdormand) koja u zrelom dobu kombijem putuje po Americi, radeći povremene poslove i sreće mnoštvo „modernih nomada“, dodeljena je sinoć na ceremoniji održanoj u virtuelnom formatu.

Kloi Žao je ceo svoj govor preko Zooma ispunila pohvalama svakom od pored nje nominovanih reditelja za njihova ostvarenja: Emerald Fenel („Obećavajuća mlada žena“), Lija Ajzaka Čunga („Minari“), Arona Sorokina (“Suđenje čikaškoj sedmorki”) i Dejvida Finčera („Mank“).

Kloi Žao prva je rediteljka koja je osvojila priznanje svojih kolega iz Udruženja američkih reditelja (DGA) nakon što je to pošlo za rukom Ketrin Bigelou za “Katanac za bol” (2009), koji je potom nagrađen sa šest Oskara.

Dodela nagrade Udruženja američkih reditelja poslednja je značajna ceremonija pred dodelu Oskara, zakazanu za 25. april, a Kloi Žao i njen film nominovani su u više kategorija.

Reditelja Darijusa Mardera su članovi Udruženja nagradili za najbolje debitantsko ostvarenje za film “Zvuk metala”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar