Dramsko takmičenje i dodela nagrada u Novosadskom pozorištu, Novosadsko pozorište, Dan mađarske, madjarske drame, Dramsko takmičenje vojovđanskih, vojvodjanskih mađarskih, madjarskih pisaca
Foto: Promo

Na Dan mađarske drame, 22. septembra, publika Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház je uživala u programu XX Dramskog takmičenja vojvođanskih mađarskih pisaca, saopšteno je iz ovog teatra.

Koncept takmičenja je, kako se navodi, podrazumevao da se u roku od 48 sati najpre napišu tri originalna dramska teksta, a da ih potom tri reditelja sa glumcima Novosadskog pozorišta, te Narodnog pozorišta Subotica, Pozorišta Deže Kostolanji, kao i sa studentima Akademije umetnosti, postave na scenu i naprave čak tri predstave. Njihovi projekti su, jedan za drugim, izvedeni pred publikom. Zajednički naslov predstava glasio je „Spasavanje mačke tokom utakmice“, a do njega se došlo sistemom slučajnog izbora, tako što su ga pisci izvukli iz šešira u kome su se našli iseckani naslovi iz lista „Mađar So“.

Predstave je gledao i ocenjivao tročlani žiri. Predsednik žirija bio je Karolj Viček, koji je ovo takmičenje i pokrenuo pre 20 godina, a njegove kolege na ovom zadatku bili su Gabriela Jonaš i Čaba Segi. Oni su odlučili da nagradu za najbolji dramski tekst dodele Žoki Hernjak, priznanje za režiju dobila je Gabriela Crnković, glumci Judit Laslo i Atila Nemet pokazali su se kao najbolji u tumačenju glavnih uloga, dok su Silvia Križan i Gabor Pongo nagrađeni za najbolje sporedne uloge. Prema glasovima publike od sinoć, najbolja predstava Dramskog takmičenja bila je ona koju je, prema tekstu Tamaš Celer Kiša, režirao Jožef Jambor.

– Mislim da svaka tema može biti inspirativna, i što je teža ili što je udaljenija od oblasti mog interesovanja to me više inspiriše. Međutim, ovo je bio -veoma težak zadatak zbog unapred određenog broja uloga i vremenskog ograničenja. Uprkos tome, osećam se kao da iza sebe imam jedan kreativan posao – izjavila pobednica Žoka Hernjak.

Dramsko takmičenje i dodela nagrada u Novosadskom pozorištu, Novosadsko pozorište, Dan mađarske, madjarske drame, Dramsko takmičenje vojovđanskih, vojvodjanskih mađarskih, madjarskih pisaca
Foto: Promo

Po završetku programa, dodeljene su i godišnje nagrade za sezonu 2020/2021, o kojima odlučuje publika. Pošto su sabrani glasački listići iz prethodne pozorišne godine, gledaocima su se, kako je saopšteno, kada je reč o sporednih ulogama, najviše dopali Blanka Dieneš kao Julika u „Seljačkoj operi“ i kao Pipi u „Nosorogu“, a Arpad Mesaroš u tumačenju Železničara u „Seljačkoj operi“. Emina S. Elor je nagrađena za najbolju glavnu ulogu, u predstavama „Mefisto“ i „Seljačka opera“, dok je Bence Salai bio najbolji u tumačenju glavne muške uloge u „Seljačkoj operi“.

Zanimljivo je da je pozorište dodelilo nagradu za najboljeg radnika iza kulisa, koja je pripala šefu scene Dejanu Ubornjiju. A proglašeno je i jedno šaljivo priznanje „Zoltan Puškaš – pirsing za pupak“. koje se dodeljuje za najkomičniji peh u izvedbi predstave. Ove godine ono je pripalo Arpadu Mesarošu.

Bonus video: Milena Vesić o predstavi „Široka zemlja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar