Foto:promo/narodno pozoriste

Predstava „Vuci i ovce“, slavnog ruskog književnika Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u adaptaciji i režiji Egona Savina, biće premijerno izvedena 25. septembra u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

U podeli su Olga Odanović, Bojan Dimitrijević, Sonja Kolačarić, Anastasia Mandić, Danijela Ugrenović, Radoslav Milenković, Aleksandar Đurica, Nebojša Kundačina, Bojan Krivokapić i Dimitrije Ilić.

Savin je uradio izbor muzike i scenografiju, kostime je kreirala Jelena Stokuća, dok je Ljiljana Mrkić Popović bila zadužena za scenski govor.

Egon Savin Foto:promo/narodno pozoriste

Reditelj Savin istakao je da ovaj naslov „kao retko koji u istoriji dramske književnosti izražava duh našeg vremena, pa i sredine”.
„Samu priču ne treba izlagati. Naslov govori sve. Možda još jedino Gribojedov naslovom ’Teško pametnom’ govori tako mnogo o našem vremenu i sredini”, ocenio je Savin kome je ovo jedanaesta režija u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Savin je podsetio da je Ostrovski pisao ovaj komad sredinom 19. veka, posle oslobođenja robova u Rusiji, „što je bio trenutak velikih društvenih promena, ogromnog stresa u kolektivnom smislu, gde se naglo bogati klasa trgovaca koji preuzmaju glavnu reč u društvenom životu i čak na neki način utiču na vlast, carizam slabi, dolazi vreme socijalnih pobuna…”

Ostrovski je ovu komediju u pet činova napisao 1875. godine.

Bonus video: Otvoren glavni program dvostrukog izdanja festivala BITEF

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar