Vida Davidović. Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ostvarenje “Mali ratovi i kabine Zare” Vide Davidović, jednoglasnom odlukom žirija proglašeno je najboljim na Konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2021/22. godinu.

Tekst je na Konkurs stigao pod šifrom „onthefloor“, a žiri je radio u sastavu Spasoje Ž. Milovanović (predsednik), Mirko Demić i Dušan Petrović.

Vida Davidović rođena je 1998. u Istočnom Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci. Osnovne studije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti, smer dramaturgija. Studentkinja je master studija na FDU na smeru Teorija dramskih umetnosti i medija.

Pisala je nekoliko predstava za decu za Pozorište lutaka „Pinokio“ (Mačke zaslužuju poklon, Avanture Tila Vragolana), radila je adaptaciju „Sna letnje noći“ za opersko izvođenje (Festival Operosa), asistirala je na tekstu „S druge strane jastuka“ (Pozorište na Terazijama) i radila adaptaciju „Don Žuana“ u režiji Marka Misirače povodom otvaranja pozorišta Teatrijum. Njen komad “Bruklin i mačke u kontejnerima” u režiji Andreje Kargačin zatvorio je FIST– 16. festival internacionalnog studentskog teatra sa premijerom u BITEF Teatru. Autorka je drame “Proslave” koja je izvođena u sklopu omnibusa Banjaluka u režiji Nikole Bundala (Gradsko pozorište Jazavac, autori: Tanja Šljivar/Armina Galijaš, Željko Stjepanović, Nikola Pejaković, Lana Bastašić, Vida Davidović, Radmila Smiljanić). Autorka je komada „Jedan pošten čovek“ u režiji Snežane Trišić (Kraljevačko pozorište).

Predstava Don Žuan. Foto: Sandra Sević/Promo

Autorka je dramatizacije “Na rubu pameti/Pijana noć 1918.” po motivima dela Miroslava Krleže i Ive i Tene Štivičić u režiji Marka Misirače (Knjaževsko-srpski teatar).

Kao dramaturškinja radila je projektima „So na rane“ Tee Matanović u režiji Rastislava Ćopića (FIST), „Onaj koji govori da, onaj koji govori ne“ u režiji Nikole Bundala (Fakultet dramskih umetnosti), Banjaluka, „Na rubi pameti/Pijana noć 1918″….

Scenaristkinja je filma „Matura u režiji“ Gvozdena Ilića koji je dobio specijalnu nagradu na Festivalu kvir filma Merlinka i scenaristkinja je filma „Rebra“ u režiji Gvozdena Ilića.

Nagrada se tradicionalno uručuje za Dan Sterijinog pozorja, 29. marta, na dan kada su 1956. godine osnovane Jugoslovenske pozorišne igre „Sterijino pozorje“, povodom 150 godina rođenja i stogodišnjice smrti srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.

Bonus video: Snaga uma – Anita Mančić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar