Milan Vlajčić i Dragan Velikić
Milan Vlajčić i Dragan Velikić Foto: Dragan Mujan, Filip Krainčanić/Nova.rs

Milan Vlajčić, Vlaja kako su ga svi zvali, bio je čovek širokog spektra. Intelektualac, kritičar, poznavalac filma i literature, i neko ko je bio ličnost u svetu kulture, kaže za Nova.rs književnik Dragan Velikić.

Pamti ga i doživljava prvenstveno, kako kaže, kao jednog od najboljih filmskih kritičara, ne samo u Srbiji nego u nekadašnjoj Jugoslaviji.

– Upoznao sam ga kao urednika kulture u „Politici“, kada sam tamo sarađivao i objavljivao članke, kao čoveka koji je imao izuzetan autoritet, ali je bio krajnje opušten, iz njega je zračila jednostavnost. I zaista je bio erudita, ali ne od onih koji vas gnjave, jer i takvih ima, nego je bio spontan i ono što je govorio i pisao izuzetno je dobro znao ali to nikada nije nametao.

Velikić dodaje da su se sreli pre nekoliko dana na političkom savetovanju u Pokretu slobodnih građana.

– Izašli smo zajedno, malo popričali u Kosovskoj ulici, i kada sam sinoć čuo da nas je napustio, potpuno sam bio zatečen. Jeste da je imao ozbiljne godine, ali one se na njemu nisu videle. Jednostavno, radila je „centrala“, glava. On je od onih ljudi za koje ne možete da verujete da se ovo dogodilo iako je to neminovnost. Veliki je gubitak. Ali, siguran sam, da će Vlajčić još dugo da bude živ, prisutan, ne u smislu sećanja. Nego, ne može se prisutnost njegovim odlaskom na onaj svet tek tako ugasiti – uveren je Velikić.

Novinar, književnik i kritičar portala Nova.rs Milan Vlajčić preminuo je iznenada juče u 83. godini u Beogradu.

Bonus video – Milan Vlajčić: U petoj brzini kroz umetnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar