Dragan Bjelogrlic
Dragan Bjelogrlić Foto:Promo

Reakcije na festivalima u Sarajevu i Nišu bilo je  teško preživeti, jer su bile pune emocije, rekao je Dragan Bjelogrlić, reditelj filma "Toma" na konferenciji za novinare nakon domaće premijere ovog ostvarenja na 56. Filmskim susretima u Nišu.

Kada je posle projekcije u Sarajevu eksplodiralo 3.000 ljudi, kao je istakao, doživeli su nešto što sebi nisu mogli da objasne.

– I mislili smo da je to to, prepričavali smo, i onda se sinoć u Nišu desilo nešto još jače. To je ono zbog čega radimo ovaj posao. Vredelo je i truda i znoja i odricanja da se napravi ovako nešto.

Niš, Filmski susreti, filmski festival u Nišu, otvaranje
Dragan Bjelogrlić Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Reditelj je objasnio da se film nije bavio faktografskim detaljima iz života Tome Zdravkovića, već je slika kreatora ostvarenja o Tominom životu i karijeri. Istina je, kako je rekao, njegovo upoznavanje sa Silvanom Armenulić, ali film je prvenstveno njihov doživljaj glavnog junaka čija je pesma i emocija vodila kroz stvaranje ovog dela.

Bjelogrlić je naglasio da su svi glumci dobili uloge na kastingu, i da je najteže bilo pronaći glumca za ulogu Tome.

– Svi su se izborili za svoje uloge i bili izuzetno profesionalni tokom rada. Ovo je glumački festival i voleo bih da oni govore.

Na konferenciji su govorili koproducent i kompozotor Željko Joksimović i scenarista Zoran Lisinac, kao i glumci Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Milena Radulović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, Đorđe Stojković.

Željko Joksimović je, između ostalog, napomenuo da je detaljno radio na muzici i da je kasting bio i za pevače.

– Acu Pejovića smo odabrali jer glasom i registrom najviše podseća na Tomu, a zanimljivo je da sam ja pevao Cuneta, Davorina i Kemala. Davorin Jovanović je pevao Tozovca, a Suzana Branković Silvanu Armenulić. Menjali smo neke aranžmane, drugačije od originala, kao što je pesma „Za Ljiljanu“.

Tamara Dragičević u ulozi Silvane objasnila je da je, gradeći ulogu, kopala po arhivi jer nema mnogo video i audio zapisa sa njom.

Konferencija za medije ekipe filma
Tamara Dragičević, konferencija za medije ekipe filma „Toma“ na Niškom festivalu Foto:FoNet/Kostadin Kamenov

– U filmu je to lepa ljubavna priča između nje i Tome iako se između njih nikada ništa nije dogodilo, ali ona mu je otvorila vrata da pokaže svoj raskošni talenat.

Petar Benčina koji je ostvario upečatljivu ulogu doktora, naveo je da je najinitrgantnije bilo to što je ta rola direktno konfrontirana glavnom junaku.

Milena Radulović koja glumi Nadu, jednu od Tominih žena, napomenula je da je poželela da dobije ulogu čim je pročitala scenario i da joj je u radu najviše pomogao Bjelogrlić, što su potvrdili svi glumci.

Jedna od naših najdarovitijih glumica Sanja Marković debitovala u ovom filmu ulogom Gordane, Tomine poslednje supruge.

– Prvi put sam sinoć pogledala film i mislim da ima isceliteljski momenat. Sem što govori o plemenitosti i toplini, govori i o empatiji i zato je važan posebno sada. Goca je nesebična i hrabra žena koja je uvek bila uz Tomu i neizmerno su se voleli.

Konferencija za medije ekipe filma
Konferencija za medije ekipe filma „Toma“ na Niškom festivalu Foto:FoNet/Kostadin Kamenov

Na pitanje kada se očekuje beogradska premijera i ulazak u bioskope, Dragan Bjelogrlić je odgovorio da su verovali da je pravi trenutak 30. septembar, dan kada je pre tri decenije Toma Zdravković preminuo.

– Korona ponovo preti, pa ćemo konačnu odluku doneti ovih dana. Pošto nam je želja da se premijera održi u Sava centru, koji počinje da se renovira 16. septembra, onda je moguće da će premijera biti 14. septembra – kazao je Bjelogrlić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare