Filmski centar Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu kojim je podržano 15 ostvarenja.

Filmski centar Srbije (FCS) saopštio je danas da su određena sredstava u kategorijima Finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija, Sufinansiranje proizvodnje domaćih eksperimentalnih filmova i video arta i sufinansiranje razvoja projekata domaćih kratkih igranih filmova.

Na konkurs FCS-a za Finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija prijavljen je 71 projekat, a podržano je sedam filmova na osnovu odluke Komisije FCS-a u kojoj su Ljubica Arsić, Nenad Pavlović, Marko Ðorđević, Dušan Spasojević i Ivica Vidanović.

Podržani su scenariji za dugometražne igrane filmove „Ale i bauci“ Ljubice Luković, „Gašpar“ Nedeljka Kovačića i Dušana Ivanovića, „Priča moje majke“ Mirka Rudića, „(E)Migranti“ Katarine Koljević i „Kuća za ptice“ autorke Lore Džolić.

FCS je saopštio da su podržani i dugometražni dokumentarni filmovi „Dodirni mi kolena“ Bojane Babić i Anđele Dubljević, i „Razgovor“ autora Miloša Pušića.

Na konkursu FCS-a za Sufinansiranje proizvodnje domaćih eksperimentalnih filmova i video arta podržano je pet od prijavljenih 17 projekata.

Odlučivala je Komisija FCS-a u kojoj su Milica Lapčević, Ivan Bakrač, Igor Toholj, Filip Markovinović i Nemanja Babić.

Podržan je esejistički eksperimentalni film „Maga 1909“ autorke Branke Pavlović u produkciji „Kino radionice“ i video art „Ženska koreografija“ Dragane Žarevac i „NFC Filmarta“.

Tu su i alternativni filmovi „I da nađem izlaz“ Savine Smederevac, u produkciji „Baš Čelika“, „Naše teritorije BB“ Gorane Jovanović, u produkciji „Audio-video Bare – Luka Barajević PR“ i „Vogue Booth Banovci“ Aleksandrije Ajduković i „Talas filma“.

Komisija FCS-a Nemanja Ćipranić, Bojana Andrić, Filip Martinović, Pavle Vučković i Srđan Savić odabrali su tri od 30 projekata na Konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova.

Odabrani su „Orkestar“ reditelja Ðorđa Markovića, u produkciji „SALT, Uroš Lazić-PR“, „Kalafon“ Vuka Bogdanovića i „ETM produkcije“ i „Cvat“ Tamare Broćić i produkcije „LUĆA, Jovana Jovičić-PR“.

Bonus video – Ivan Tomić o poslednjoj ulozi Marka Živića: On je dao predlog za film „Ne igraj na Engleze“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar