Dobitnici Zlatne palme u domaćem onlajn bioskopu

Podeli:
"Ja, Danijel Blejk", Foto: promo/MCF MegaComFilm

Onlajn bioskop MOJ OFF predstaviće od 5. juna selekciju pod nazivom „Zlatne palme Kanskog festivala“, a publika će imati priliku da se priseti 10 ostvarenja koja su od 2008. godine do danas nagrađena Zlatnom palmom, najavio je "Megakom film", vlasnik bioskopa.

Kanski filmski festival izostao je ove godine zbog pandemije koronavirusa, ali je najavio objavljivanje ovogodišnje selekcije.

Tim povodom na repertoaru bioskopa Moj OFF biće pobednici prestižnog festivala: “Između zidova” Lorana Kantea (2008), “Bela traka” Mihaela Hanekea (2009), “Ujka Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života” Apičatponga Verasetakula (2010), “Ljubav” Mihaela Hanekea (2012), “Plavo je najtoplija boja” Abdelatifa Kešiša (2013), “Zimski san” Nurija Bilgea Džejlana (2014) , “Dipan” Žaka Odijara (2015), “Ja, Danijel Blejk” Kena Louča (2016), “Kradljivci” Hirokazua Kore-ede  (2018) i “Parazit” Bong Džun-Hoa (2019).

Ostvarenje „Između zidova“, dobitnik Zlatne palme za 2008. srpska publika je premijerno gledala na 37. FEST-u.

Film o životu učenika i profesora škole u predgrađu Pariza, baziran je na istoimenoj knjizi Fransoe Begodoa koji je deset godina bio profesor u francuskoj gimnaziji i u samom filmu tumači glavnu ulogu.

Posebnost ovog ostvarenja jeste u tome što niko nije profesionalan glumac, pa na prvi pogled deluje kao dokumetarani film, ali sve scene su zapravo odigrane, ističe distributer „Megakom film“.

Mihael Haneke je dvostruki dobitnik „Zlatne palme“, i osmostruki učesnik glavnog takmičarskog programa.

Publika bioskopa Moj OFF podsetiće se njegovog crno-belog filma „Bela traka“, drame koja analizira rađanje nacizma u protestantskoj severnoj Nemačkoj, i drame “Ljubav” o bračnom paru osamdesetogodišnjaka i njihovoj ljubavi koja dolazi u iskušenje nakon moždanog udara jednog od supružnika (tumače ih Žan-Luj Trentinjan i Emanuel Riva).

„Ujak Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života“ tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula, dobitnik Zlatne palme 2010. godine, prikazan je u okviru glavnog programa 16. Festivala autorskog filma u Beogradu. On prati čoveka koji umire od bolesti bubrega i poslednje dane provodi sa porodicom, uključujući i duha svoje supruge i šumsko božanstvo koje je nekada bilo njegov sin.

Hit FEST-a 2014, samo godinu dana ranije nagrađen u Kanu, „Plavo je najtoplija boja“ francuskog autora Abdelatifa Kešiša je film u kojem glumice Adel Egzarkopulos i Lea Sedu duboku emotivnu povezanost svojih likova uverljivo prenose na veliko platno, ističe distributer.

Narednu, 2014. godinu, u Kanu je obeležio „Zimski san“ turskog reditelja Nurija Bilgea Džejlana, film koji govori o nedelotvornosti i nepokretnosti turskih intelektualaca, a na suptilan način bavi se i pitanjem lične odgovornosti.

Repertoar onlajn bioskopa dopuniće i „Dipan“ Žaka Odijara, “Ja, Danijel Blejk” Kena Louča, “Kradljivci” Hirokazua Kore-ede  i “Parazit” Bong Džun-Hoa.

Ostvarenja iz selekcije „Zlatna palma Kanskog festivala“ posetioci sajta mojoff.net, tokom naredne nedelje, imaće priliku da pogledaju po promotivnoj ceni od 109 dinara, najavio je „Megakom film“.

Komentari

Vaš komentar