Pjer Križanić, Prva osnivačka sednica Likovne akademije u Beogradu, Foto: Promo/Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, u ponedeljak, 18. maja, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog pokloniće posetiocima digitalnu projekciju kratkog filma "Život posvećen umetnosti" a od 20. maja biće postavljena izložba o karikaturisti Petru Pjeru Križaniću.

Film „Život posvećen umetnosti“ dostupan je danas od 10 časova na muzejskom sajtu i Fejsbuk stranici.
Premijerno prikazana početkom 2020. užem krugu publike u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, „Život posvećen umetnosti“ jezgrovita je priča o kolekcionaru i kolekciji, sa najbitnijim epizodama iz biografije Pavla Beljanskog i pretvaranja privatne u javnu zbirku, piše u saopštenju ove institucije.

Kadar iz filma „Život posvećen umetnosti“, Foto: Promo/Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Film je snimljen prošle godine, povodom obeležavanja stogodišnjice prvog diplomatskog angažmana Pavla Beljanskog u Stokholmu, a snimljen je u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Umetničkim društvom studenata Dramskog departmana Akademije umetnosti – Pozorištem „Promena“, uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

U Spomen-zbirci će 20. maja biti postavljena i izložba Umetnici perom Pjera Križanića, posvećena jednom od rodonačelnika jugoslovenske karikature kao likovne discipline, Petru Pjeru Križaniću (19. maj 1890 – 31. januar 1962). Pripremljena je povodom 130 godina od njegovog rođenja i prikazuje 10 radova ovog stvaraoca iz Zbirke likovne umetnosti Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Publika će biti u prilici da pogleda jednistvenu galeriju portreta stvaralaca zastupljenih u kolekciji Pavla Beljanskog i njihovih savremenika, kao i jedan autoportret. Prijatelji poput Jefte Perića, Rista Stijovića, Mila Milunovića i Petra Dobrovića, supruga Liza Križanić, kao i sam Pjer Križanić i mnogi drugi, ovekovečeni su kritičkim okom hroničara i esejiste i perom umetnika sa istančanim osećajem za specifične karakterne finese likova, navode iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Od srede, 20. maja, muzej se vraća na uobičajeno radno vreme: sreda-nedelja od 10 do 18 časova, četvrtkom od 13 do 21 čas. U nedelji obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, ulaz je besplatan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar