Tomas i Džon Stajnbek Foto: AP Photo, File

Ljubav je nešto najbolje i najlepše. Pokušaj da je konzumiraš na najbolji mogući način, ovako je slavni američki pisac Džon Stajnbek pisao svom sinu, takođe piscu, Tomasu Stajnbeku.

Kada se sa 14 godina prvi put zaljubite, šta vam je činiti? Da li da se poverite drugu, drugarici, ili da, tako zbunjeni, potražite savet roditelja. Kada je američkom piscu Tomasu Stajnbeku bilo baš toliko godina i kada su počeli da ga „drmaju hormoni“, ne znajući šta da radi, usudio se da se izjada ocu. A otac mu je bio slavni američki književnik, autor nekih od najvoljenijih romana, poput dela „O miševima i ljudima“, „Plodovi gneva“, „Istočno od raja“ ili „Zima našeg nezadovoljstva“ Džon Stajnbek.

I Stajnbek, koji je i sam proživeo silne ljubavne brodolome, najstarijeg sina je s nežnošću i pažnjom pokušao da uputi u sve tajne…

To je učinio i kroz jedno intimno pismo koje će se uskoro naći na aukciji u Americi. U bostonskoj kući „RR Auction“ Stajnbekovi ljubavni saveti rukom ispisani na čitave dve strane nude se od 12. oktobra po početnoj ceni od gotovo 3.000 dolara.

– Ovo pismo pruža nam intiman pogled u privatan život porodice Stajnbek, ali iskazuje i sve njegove ideje o ljubavi s velikom dubinom i elokvencijom – izjavio je za agenciju AP jedan od izvršnih direktora ove aukcijske kuće Bobi Livingston.

Foto: rrauction.com

U pismu, koje je datirano na 10. novembar 1958. godine, nobelovac je svome sinu ovako pisao o zaljubljivanju:

„Najpre, ako si zaljubljen – to je dobra stvar – zapravo to je najbolja stvar koja se može desiti bilo kome. Ne dozvoli da ti bilo ko to umanji ili unizi. Drugo, postoje nekoliko vrsta ljubavi – jedna je sebična, gnevna, egoistična, ružna… Zbog takve ljubavi osećaš se bolesno. A ona druga iz tebe izvlači sve ono dobro. Ako su tvoja osećanja tako jaka, tvoja ljubav je, očigledno, veoma duboka. Budi zahvalan zbog toga“.

Džon Stajnbek, koji je za „Plodove gneva“ dobio Pulicerovu nagradu 1940, a 12 godina kasnije stiglo je i priznanje Nobelovog komiteta za čitav književni opus, nikako nije bio imun na ljubavne „zgode i nepogode“. Imao je tri braka za života.

O silnom ljubavnom iskustvu svedoče i ove njegove reči u pismu sinu Tomasu kojeg je dobio u braku s drugom suprugom Gvendolin:

Ljubav je nešto najbolje i najlepše. Pokušaj da je konzumiraš na najbolji mogući način. Ako voliš nekoga – nema ničega lošeg reći to – samo moraš da zapamtiš da su neki ljudi veoma stidljivi i moraš to uzeti u obzir“, savetuje ga, a onda nastavlja da „prosipa“ ljubavne mudrosti:

Foto: rrauction.com

Devojke imaju savršen njuh, obično znaju kako se osećaš, međutim vole to i da čuju. Vole da čuju da ih voliš. Ponekad se desi da ti ono što osećaš nije uzvraćeno iz ovog ili onog razloga – ali to ne umanjuje tvoja osećanja, ne čini ih manje vrednim ili dobrim. Ako je ovo prava stvar, onda će se sve desiti kako želiš. A najvažnije jeste ne žuriti. Nečemu što je dobro ništa ne može stati na put“, ukazao je književnik i potpisao pismo sasvim jednostavnim rečima:

„Ljubi te otac“.

Džon Stajnbek preminuo je 1968. godine, a sin Tomas 2016. godine. Mnogi od književnikovih pisama objavljeni su još 1989. godine u knjizi „Steinbeck: A Life in Letters“. Tomas Stajnbek, takođe pisac, za života se žestoko borio za očevu zaostavštinu. I sam je potpisao adaptaciju nekoliko očevih knjiga za veliko platno, a posegao je čak i za sudskim merama kako bi zaštitio autorska prava ne samo Džona Stajnbeka, već i ostalih pisaca.

Bonus video: Ani Erno saznaje za Nobelovu nagradu