Foto: EPA-EFE/FREEK VAN DEN BERGH

Čuvene slike Rembranta, Van Goga, Vermera, Van Dajka nalaze se među čak 709.000 umetničkih dela koje je holandski muzej Rijks ponudio u svojoj onlajn kolekciji.

Amsterdamski muzej, inače jedna od glavnih turističkih atrakcija u tom gradu, nudi svoju impresivnu umetničku kolekciju svim „virtuelnim posetiocima“ potpuno besplatno, preneli su svetski mediji.

U digitalizovanoj kolekciji, koja broji čak 709.000 predmeta, nalazi se neprocenjiva viševekovna istorija likovne umetnosti – od slika starih holandskih majstora, do dela modernih stvaralaca. Među njima su i remek-dela likovne umetnosti, kakva su Rembrantova „Noćna straža“, „Vilijam Drugi i Meri Stjuart“ Antonisa Van Dajka, ili Vermerova „Mala ulica“.

Rembrantova „Noćna straža“ Foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Muzej Rijks napravio je impresivnu i lako dostupnu onlajn kolekciju na svom zvaničnom sajtu. Uz svako od dela, koje je uvršteno u ovu digitalnu kolekciju, stoji detaljno objašnjenje, kada i kako je nastalo, koja je tehnika korišćena, obim dela, i još niz manje poznatih podataka.

Takođe, svako od dela moguće je skinuti u vrlo visokoj rezoluciji, prenosi sajt My Modern Met. Dostupna su i audio i video objašnjenja svakog primerka iz kolekcije.

Onlajn kolekcija ovog muzeja, nazvana Rijsk studio, pruža posetiocima vrlo laku pretragu, kako po imenu umetnika, tako i vrsti likovnog dela, periodu i mestu nastanka. Svako ko na pomenutom sajtu ukuca, primera radi, ime Fransa Halsa, zauzvrat će moći da vidi prelepe portrete flamanskog slikara iz 17. veka.

Iako već gotovo dve decenije ovaj muzej radi na digitalizovanju svoje kolekcije, ovaj proces je pandemija koronavirusa i zatvaranje kulturnih institucija u Holandiji samo ubrzala.

I u dobu ponovnog lokdauna Rijks muzej se odlučio da svoju umetničku kolekciju učini primamljivom i pristupačnom.

I dok je za samo uživanje u kolekciji dovoljan samo jedan klik na sajt ove amsterdamske kulturne institucije, za one koji žele nešto više muzej „zahteva“ otvaranje besplatnog naloga. Sa njim je moguće skinuti dela u najvećoj dostupnoj rezoluciji, naručiti printove slika, praviti sopstvene postere, kolaže…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar