Milena Marković i Dejan Tiago Stanković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Ivan Dinić/Nova S

Vrlo mi je drago da je Milena Marković sa romanom „Deca“ dobila nagradu NIN-a. Jeste da je to jedini roman iz ovogodišnje konkurencije koji sam pročitao, ali indikativno je da su mi jedino njega moji ljudi od poverenja i preporučili. Izvanredno delo - napisao je književnik i prevodilac Dejan Tiago Stanković na svom Fejsbuk profilu.

„Kada bih umeo da pišem kritike i osvrte ja bih napisao, a ovde mogu da kažem da mi je ova knjiga bila odlična uprkos svemu, naime niti sam neki ljubitelj poezije, niti volim knjige koje nisu smešne, niti mi prijaju teške teme, a opet, ovo je jedna veoma, veoma dobra knjiga, Jer umetnost je dobra samo kad je iskrena“.

„Imam utisak da je ovo i odlična odluka za NIN, da će ova nagrada doprineti promociji čitanja, a osećam i da će “Deca” biti jedan od romana dobitnika koji će ostati kao klasik. Najtoplija preporuka, „Deca“ je roman koji vredi pročitati i imati u svojoj biblioteci“, zaključio je Dejan Tiago Stanković.

Inače, pisac „Zamaleka“ i „Estorila“ poznat je kao neko ko je vrlo kritičan prema žiriju NIN-ove nagrade. Tvrdi da kao i „većina toga kod nas i književne nagrade ukazuju na ozbiljan amaterizam, jer su i one, kao i srpska književnost pripuštene amaterima“.

Milena Marković je dobitnica Ninove nagrade za roman „Deca“, saopštio je danas žiri u beogradskom hotelu Moskva. Njena knjiga je dobila tri glasa članova žirija, dok su po jedan glas dobili „Mokrinske hronike“ Srđana V. Tešina i „Pogovor“ Davida Albaharija.

Bonus video: Teofil Pančić predsednik NIN-ovog žirija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar