Dejan Tiago Stanković Foto: Dušan Todorović

Kao i većina toga kod nas i književne nagrade ukazuju na ozbiljan amaterizam, jer su i one, kao i srpska književnost, prepuštene nama priučenim amaterima koji od svog posla ne mogu da žive, kaže pisac Dejan Tiago Stanković za Nova.rs o trenutnom značaju Ninove nagrade.

Ninova nagrada je uvek aktuelna i javnost je za nju uvek zainteresovana, bez obzira da li su u pitanju afere vezane za nju ili se priča o kvaliteta knjiga koje pobeđuju ili gube. Mnogo toga u ovoj zemlji prestane da bude važno protokom vremena, ali Ninova nagrada je ipak opstala u smislu svoje važnosti i prisutnosti u javnom i književnom životu Srbije, ali i regiona.

Pisac Dejan Tiago Stanković bio je prošle godine u širem izboru za Ninovu nagradu sa svojim romanom „Zamalek“. Međutim, on za Nova.rs kaže da je čudna nagrada za koju dobar broj književnika neće da konkuriše, a čitaoci joj sve manje veruju.

– Mislim da je to zato što već dugi niz godina žiriji nisu uspeli da iz naše književne produkcije izdvoje nešto što će ostati zapamćeno, a to ne mora da bude baš klasik. Verujem da je za tu degradaciju, tako karakterističnu za sve naše institucije, najkrivlji sam NIN, kome je to možda najjači preostali brend, ali oni ne umeju da ga hendluju. Bilo bi dovoljno da se potrude i prouče kako se u savremenom svetu formiraju žiriji za književne nagrade gde se među izbornicima osim relevantnih književnih kritičara (kojih mi nažalost nemamo) sede i predstavnik knjižara, bibliotekara, književnih agenata (kojih mi nemamo jer nam je književnost postala marginalna) predstavnika filmske umetnosti, i makar jedan relevantan književnik (sa naglaskom na relevantan). Kao i većina toga kod nas i književne nagrade ukazuju na ozbiljan amaterizam, jer su i one, kao i srpska književnost, prepuštene nama priučenim amaterima koji od svog posla ne mogu da žive – zaključuje Stanković u kritičnom tonu.

U ponedeljak, 24. januara, saznaćemo ko je 68. dobitnik najvažnijeg domaćeg književnog priznanja.

Bonus video: Ana Ćurčin, nagrada Milan Mladenović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare