Milena Marković dobitnica NIN-ove nagrade Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Bavila sam se epohom i svetom koji je zauvek nestao. Ne tiče se to samo naše zemlje, već i drugih prostora i vrednosti. Reč vrednost je mala, rekla bih pre da sam se bavila ekstazom, sudbinom i agonijom slobode. Pokušala sam kroz ličnu priču da pokažem kako svi plaćaju cenu", rekla je Milena Marković, dobitnica Ninove nagrade za roman "Deca".

Milena Marković je rekla da joj je bila čast što je uopšte bila u užem izboru sa Davidom Albaharijem i Vladimirom Kopiclom, a zbog činjenice da je dobitnik joj je puno srce. Govoreći o žanru svog dela, rekla je da je tanka linija između proze i poezije.

– Odlučila sam se da napravim poemu, roman u stihu i rad na njemu je trajao nekoliko godina. Na pola sam shvatila da sam se bavila epohom i svetom koji je zauvek nestao. Ne tiče se to samo naše zemlje, već i drugih prostora i vrednosti. Reč vrednost je mala, rekla bih pre da sam se bavila ekstazom, sudbinom i agonijom slobode. Osmelila sam se da se bavim tom temom nakon velikih pisaca poput Uelbeka i Prilepina. Pokušala sam kroz ličnu priču da pokažem kako svi plaćaju cenu. Mislim da je zbog toga taj moj roman, nadrastao i mene i ovo što sam ja uradila. Ja sam neko ko se trudi da bude skrušen u životu i radu, te se sada pitam šta ću dalje da radim jer neću prestati, naravno. Šta ću dalje ja sirota, to mi je na pameti zato što sam baksuz – za kraj se našalila Markovićeva.

Milena Marković dobitnica NIN-ove nagrade Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Miena Marković rođena je 9. aprila 1974. godine u Zemunu. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti 1998. godine u Beogradu. Za knjigu „Ptičje oko na tarabi“ dobila je 2010. godine nagrade „Biljana Jovanović“ i „Đura Jakšić“. Napisala je nekoliko drama koje su sa velikim uspehom izvođene na domaćim i međunarodnim scenama: „Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru“, „Šine“, „Brod za lutke“, „Nahod Simeon“, „Šuma blista“, „Žica“ i „Zmajeubice“.

Dobitnica je specijalne nagrade u Beču za najbolje drame sa eks-ju prostora, dve nagrade Sterijinog pozorja za najbolji tekst (za dramu Nahod Simeon 2007. godine i dramu Brod za lutke 2009. godine), nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“ 2005. godine i nagrade „Todor Manojlović“ 2009. godine. Za knjigu „3 drame“ dobila je nagradu „Miloš Crnjanski“ 2007. godine.

Milena Marković napisala je i scenarija za igrane filmove „Sutra ujutru“ 2007. godine, „Beli, beli svet“ 2009. godine i „Otadžbina“ 2015. godine, kao i za dokumentarni film „Rudarska opera“ 2006. godine. Sve navedena ostvarenja režirao je Oleg Novković, a u slučaju filma iz 2009. godine učestvovao je ravnopravno i u pisanju scenarija. Milena je 2016. godine, na 44. FESTU, dobila nagradu za najbolji scenario za film „Otadžbina“.

Bonus video: Pesnik Ljubivoje Ršumović kazuje stihove svoje pesme „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare