Đaja: Igrači bili u kontaktu sa teniserima ali nemaju koronu

Kultura 25. jun. 202020:31 > 21:13
Podeli:
Svetislav Bule Goncić, Aleksandar Đaja Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tačno je da je nekoliko igrača baletskog ansambla Pozorišta na Terazijama bilo, u jednom noćnom klubu, u bliskom kontaktu sa teniserima, od kojih se za dvojicu kasnije ispostavilo da su Kovid pozitivni. Iz razloga predostrožnosti, svi naši baletski igrači, koji su te večeri bili u klubu, testirani su na koronavirus i svi su imali negativne nalaze, tvrdi direktor pomenutog teatra Aleksandar Đaja.

Ansambl Pozorišta na Terazijama večeras i sutra nastupa na Tašmajdanu sa mjuziklom „Mama Mia“ uprkos tome što je balet te kuće bio u kontaktu sa teniserima, učesnicima „Adria tura“, kod kojih je potvrđen Kovid-19.

Prvakinja Pozorišta na Terazijama, glumica Jelena Jovičić, koja tumači lik Done u pomenutom mjuziklu, rekla je danas za portal Nova.rs da je ansambl uputio dopis direktoru teatra Aleksandru Đaji sa molbom da se odloži igranje zbog postojećeg rizika, ali da im je on odgovorio da su „mu ruke vezane, da ne može ništa da uradi, da to organizuju Grad Beograd i CEBEF“.

Pročitajte još:

Đaja, koji tokom dana nije odgovarao na naše pozive, večeras je odlučio da se oglasi pisanom izjavom i demantuje tvrdnje glumice svog teatra.

„‘Nisu mi vezane ruke’ ni od koga, već sam donosim odluku o igranju ili neigranju predstave. Nisam dao nikakvu „radnu obavezu“ bilo kome u ansamblu Pozorišta na Terazijama u vezi večerašnjeg igranja mjuzikla ‘Mamma Mia’ na Tašmajdanu. Apsurdna je i groteskna izjave Jelene Jovičić da su glumci ‘topovsko meso’ koje neko gura pred publiku“, naglašava Đaja u pisanoj izjavi dostavljenoj portalu Nova.rs.

Sinoć je održana generalna proba predstave i sve je bilo u redu, navodi on, ali potrđuje da su pojedini članovi baletskog ansambla bili u kontaktu sa teniserima za koje se kasnije ispostavili da su zaraženi.

„Tačno je da je nekoliko igrača baletskog ansambla Pozorišta na Terazijama bilo, u jednom noćnom klubu, u bliskom kontaktu sa teniserima, od kojih se za dvojicu kasnije ispostavilo da su Kovid pozitivni. Iz razloga predostrožnosti, svi naši baletski igrači, koji su te večeri bili u klubu, testirani su na koronavirus i svi su imali negativne nalaze. Time je otklonjena svaka sumnja u zdravstveno stanje ansambla Pozorišta na Terazijama. Da se kojim slučajem ispostavilo da je bilo ko u Pozorištu na Terazijama zaražen koronavirusom, razume se da bi svako igranje predstave bilo odmah otkazano“, naglašava Đaja.

Jelena Jovičić, Foto: Igor Marinković

Jelena Jovičič nam je kazala da je ceo balet juče bio na brzom testiranju na koronu, ali da im nije rađen PCR test.

– Rezultati kod svih su negativni, ali koliko je to tačno, ne znamo. Smatramo da još ne treba da se organizuju javna okupljanja. Mi u predstavi ne možemo da držimo distancu, jer treba da se poljubimo, zagrlimo, pozdravimo, dahćemo jedni drugima dok igramo. To je mjuzikl. Mnogo je ljudi na sceni, koja je mala, stalno smo u kontaktu sa dekoraterima, rekviziterima, garderoberima, sa baletom koji je tu iza ili isperd nas, grli nas, dodaje rekvizite. Što se tiče publike, ako se napravi distanca, neće dobro videti. Ako budu zbijeni, nek im je bog u pomoći – rekla je glumica u izjavi za naš portal.

Pročitajte još:

Naglasila je da su dopis Đaji poslali kako bi ukazali na postojanje rizika od igranja predstave u postojećim uslovima.

– Kao odgovorni građani i savesna bića, svesni situacije, morali smo da istaknemo da nas kao topovsko meso guraju da po svaku cenu odigramo pa šta bude. To je rizik, isto kao i na utakmici. Ne postoji kolektivna odgovornost, svako sebe gleda, a zaključak celog našeg ansambla, uključujući i upravu, jeste da smo sami. Niko nam se nije obratio. Da nam je bar Krizni štab rekao da smemo da igramo. Oni ili ne znaju za predstave pa će kasnije reagovati ili znaju i ćute – primetila je Jelena Jovičić.

Podsetimo, u Narodnom pozorištu u Beogradu potvrđen je jedan slučaj koronavirusa. Ansambl nacionalnog teatra, takođe, treba da nastupi na Tašmajdanu, u okviru Beogradske letnje scene, 9. i 10. jula.

Komentari

Vaš komentar