Rade Babić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Prijepoljski pesnik Rade Babić, autor sedam zbirki poezije, naišao je na "zid" od vladajuće garniture lokalne zajednice koja se, po njegovom mišljenju, nalazi iza odluke Doma kulture u Prijepolju, da ne organizuje promociju njegove poslednje knjige "Duhovni abortus".

Imajući u vidu da se radi o satiričnoj angažovanoj poeziji koja podseća na probleme u društvu, postupke vlasti, apatiju opozicije i građana, Babić je uveren da je to osnovni razlog izostajanja podrške Doma kulture. Direktorka te ustanove tvrdi da to nije istina, već to što knjiga nema recenziju. Prema tvrdnjama Babića, to ranije nikad nije bio uslov.

Pesnik Rade Babić, inače član Književnog kluba Doma kulture u Prijepolju, pre mesec dana izdao je najnoviju knjigu „Duhovni abortus“. Za organizaciju promocije obratio se direktorki te ustanove.

„Kad je direktorka Doma kulture saznala koja je tema poezije, ona mi je u neformalnom razgovoru rekla da ne može da organizuje promociju, da to ne sme dok joj neko iz vladajuće garniture to ne odobri. Rekla mi je da pitam predsednika opštine. On mi je rekao da se u to ne meša jer to nije njegov posao i da mu je to smešno. Odugovlačili su sa odgovorom a kada sam ja rekao da ću o tome obavestiti medije, dobio sam suludo objašnjenje“, priča za Nova.rs Babić.

U odgovoru Doma kulture Babiću, stajalo je stav rukovodioca i Nadzornog odbora da mu ne mogu izaći u susret i da oni ne mogu biti organizatori promocije jer knjiga nema recenziju, kao i zbog toga što Dom kulture niti njen Književni klub, čiji je Babić član, nisu izdavači pomenute knjige. Ono što su mu ponudili jeste ustupanje sale za promociju, uz određeni popust u ceni, imajući u vidu da je član Književnog kluba, kao i da će mi pružiti potrebnu tehničku podršku. Babić takav odgovor vidi samo kao izgovor.

„To što knjiga nema recenziju ranije nije bio problem, a po mom mišljenju, u vremenu kada se one naručuju, i nemaju nikakvu težinu. To što nisam knjigu izdao preko Književnog kluba i Doma kulture je zato što postojanje tog kluba poslednjih osam godina ignorišu. Prošle godine je bio jubilej 40 godina Doma kulture, organizovana je višednevna manifestacija sa nizom kulturnih događaja, a ni jedan član Književnog kluba nije pozvan da svojim prisustvom da doprinos manifestaciji. Mi njima koristimo samo kada treba da apliciraju za neka budžetska sredstva. To je razlog što knjigu nisam izdao preko njih“, ističe Babić.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Simptomatično je da u pomenutih osam godina, koje Babić pominje, naprednjačka vlast u Prijepolju je dominantna. On kaže da ranije, pre pomenutog perioda, promocija njegovih knjiga je bez problema organizovana u Domu kulture i niko nije postavljao pitanje niti recenzije niti izdavača.

„Uglavnom sam ja bio izdavač, a nadležni u toj ustanovi kulture nekada su jedva čekali da promovišu nešto što se tiče kulture i umetnosti. Poslednju promociju sam tamo imao 2012. godine. Posle toga sam imao pauzu u radu a dve knjige su mi izašle u vreme epidemije kada nisam ni razmišljao o promociji na takav način. Jednom prilikom, u nekom zatišiju korone, kontaktirao sam biblioteku u Prijepolju ali su mi i oni tada rekli da ne bi smeli da se usude da promovišu knjigu takvog sadržaja. Dok sam pisao samo ljubavnu poeziju nije bilo nikakvih problema, kada sam krenuo da satirično pišem o vremenu u kome živilo, mnogi su se pronašli pa mislim da je to razlog svog ovog cirkusa u kome učestvuju donosioci odluka“, zaključuje Babić.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Da li je moguće da satirična poezija, kao vid umetničkog izražaja, može biti razlog izostanka podrške lokalne ustanove kulture, koja bi trebala biti iznad politike, pitali smo direktorku Doma kulture u Prijepolju Admiru Mostarac.

„Ja tu knjigu nisam čitala, a i da je pročitam, ne osećam da sam relevantna osoba koja može da da komentar i mišljenje. Kontaktirala sam Upravni odbor i zaposlenog urednika književnog programa, svi su dali stav da se iza promocije ne može stati. Mi kao Dom kulture Prijepolje, ne možemo da promovišemo sve što neko poželi ili zahteva, moraju postojati neki kriterijumi. Promocije se dešavaju, ne tako često. Ranije je bila drugačija situacija jer je Književni klub bio aktivan, oni se ne sastaju, ja sam ih skoro zbog toga kontaktirala kako bi zajednički realizovali neke aktivnosti. Pedsednika Književnog kluba u ovom slučaju nisam kontaktirala. Žao mi je što se iz ovog prozvodi situacija da mi ne podržavamo promociju jer tematika ima veze i sa političarima“, rekla je za naš portal Admira Mostarac.

Na konstataciju da Rade Babić nije nepoznato ime u kulturnom životu Prijepolja, te da je umetnik koji se ozbiljo bavi pisanjem poezije decenijama, da bi sada postao osporavan, direktorka nije imala komentar.

Babić, koji poetski piše i o nepromišljenim potezima političara, kao i o apatičnosti opozicije i naroda, ceo slučaj vidi kao još jedan nerazuman i sulud, koji će se sigurno naći u nekim njegovim budućim stihovima. Promociju knjige će održati pod vedrim nebom i to u naselju Vakuf. Simboliku vidi u tome što se meštani tog naselja, već godinu dana bore sa nelegalnom gradnjom za koju lokalna samouprava uporno izdaje građevinske dozvole i zanemaruje njihove probleme. Sebe poistovećuje sa Vakufčanima koji vide šta se oko njih dešava, svedoče o tome kako sistem vređa inteligenciju običnog čoveka i nisu spremni da ćute već su uporni i istrajni da se njihov glas čuje.

Pesnik Rade Babić ovih dana dobio je poziv od Gradske biblioteke Subotica, koja je izrazila intesovanje i želju da organizuje promociju njegove najnovije knjige „Duhovni abortus“.

Bonus video: Slučaj muzeja „Nadežda i Rastko Petrović“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar