Klod Mone, slika
Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Jedan od vodećih švajcarskih muzeja ukloniće pet slika sa svojih aktuelnih izložbi dok se ne okonča istraga o tome da li su ta umetnička dela svojevremeno opljačkali nacisti.

Ciriški muzej Kunsthaus saopštio je da će povući pet slika, među kojima i remek-dela Kloda Monea i Vinsenta van Goga zbog osnovane sumnje da su jedno vreme pripadale nacistima.

Slike su u muzej stigle iz kolekcije Emila Birlea, trgovca oružjem koji je rođen u Nemačkoj, a ogromno bogatstvo stekao je tokom Drugog svetskog rata praveći i prodajući oružje nacistima. Birle je do smrti 1956. godine sakupio kolekciju koja je brojala oko 600 umetničkih dela, a deo njih izložen je, na osnovu ugovora o dvadesetogodišnjoj pozajmici, u Kunsthausu.

Odluka čelnika muzeja da povuku slike doneta je nakon objavljivanja novih uputstava i regulativa sa ciljem da se uđe u trag velikom broju umetničkih dela koja još nisu vraćena porodicama od kojih su ukradena.

Slike koje Kunsthaus više neće izlagati su: „Bašta u Živerniju“ Kloda Monea, „Portret vajara Luja-Žozefa“ Gistava Kurbea, „Žorž-Anri Manuel“ Anrija de Tuluz-Lotreka, „Stara kula“ Vinsenta van Goga i „Put uzbrdo“ Pola Gogena, izvestio je BBC.

Čelnici Odbora Fondacije Emila Birlea saopštili su da će dati sve od sebe da se nađe „pravično rešenje“ za slike iz ove kolekcije s naslednicima nekadašnjih vlasnika.

Međutim, jedna od slika, i to „Sultanija“ Eduara Manea dodatno komplikuje situaciju. Naime, ova fondacija smatra da Maneovo delo ne potpada pod novu regulativu o povraćaju ukradenih slika i da će, umesto toga, ponuditi izvesno finansijsko obeštećenje naslednicima Maksa Zilberberga.

Klod Mone, Emil Burle
Foto: ISA HARSIN / Sipa Press / Profimedia

Ovaj nemački industrijalac, inače Jevrejin, tragično je preminuo u Aušvicu, a ogromna umetnička zbirka kojom je raspolagao pre Drugog svetskog rata otišla je na doboš, i to na aukcijama koje su organizovali nacisti. Glavno je pitanje, izvestio je „Neue Zürcher Zeitung“, da li je Zilberberg bio primoran da proda Manea.

Više od 20 zemalja, uključujući i Švajcarsku, saglasilo se ranije ove godine da primenjuje nova uputstva o postupanju s ukradenim umetničkim delima od strane nacista, koj je usvojio američki Stejt department.

Bonus video: Žrtve Holokausta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar