Koncert sastava Flaming lips u balonima. Foto:Flaming Lips/Warner Music/Handout via REUTERS

Umesto publike koja se tiska u sali, jedna koncertna dvorana u Oklahomi bila je ispunjena sa oko stotinu balona na naduvavanje. Ali, ti baloni nisu bili prazni. Bili su ispunjeni muzičarima i "običnim svetom". Ovo je bio nadrealni prizor na dva "koncerta" američkog sastava "Flejming lips" pre nekoliko dana.

S obzirom da su u više navrata otkazivali nastupe u Oklahomi, a poslednji put u decembru zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, članovi američkog sastava rešili su da pošto poto održe koncerte. I da se suprotstave pandemiji koronavirusa na najbezbedniji način.

Zato su se prihvatili pionirskog poduhvata, koji su već isprobali u TV šou programu Stivena Kolberta, i „udobno se smestili“ u balone na naduvavanje. Ista stvar bila je rezervisana i za njihove fanove iz ovog grada. Na sceni pozorišne i koncertne dvorane „Krajtirion“ našli su se frontmen sastava Vejn Kojn i ostatak benda, svaki u zasebnom, providnom balonu. U gledalištu nekoliko stotina fanova, svako omeđen u balonskoj lopti, preneo je BBC.

Vejn Kojn i članovi benda na sceni i publika u gledalištu u balonimaFoto:Flaming Lips/Warner Music/Handout via REUTERS

Uoči koncerta Kojn je poručio da će prisustvo svirkama za sve biti „bezbednije od odlaska u prodavnicu“. Uz parole „Od*ebi korono“ sala je bila daleko od prenatrpane, a obožavaocima američke grupe data je mogućnost uoči koncerta da budu sami ili uz još najviše dvoje ljudi u jednom balonu. Unutar svake „providne lopte“ bio je visokofrekventni zvučnik, kako bi svi sve jasno čuli, s obzirom da su bili u omeđenom prostoru.

Fanovima su u balonima bili dostupni i flašica za vodu, ventilator na baterije, peškir… Takođe i dugme sa znakom na kome je stajalo – „Moram da piškim/vruće je ovde“, čijim aktiviranjem su mogli da izađu iz „bezbedne zone“.

Ako je temperatura unutar balona bila previsoka, ubacivan je hladniji vazduh pomoću ventilatora. U slučaju nužde, uz obaveznu zaštitnu masku obezbeđenje bi ih pratilo do toaleta, pa nazad do balona.

– Možda ovo nekom deluje kao čudan događaj, ali bolje je da bar i ovako uživamo u koncertu nego da ga nema i da rizikujemo zdravlje porodica – izjavio je Kojn pre nastupa za američki magazin „Rolingstoun“ i poručio:

– Mislim da je ovo nova normalnost!

I dok su fanovi na neobičan način, bez direktnog kontakta, uživali u hitovima benda, kakvi su „She Don’t Use Jelly“, „Race For The Prize“ ili „Do You Realize“, s tim što bi se s vremena na vreme Kojn kotrljao u svom balonu kroz salu, ovaj pionirski poduhvat nije bilo nimalo lako organizovati.

Čitav parter dvorane bio je podeljen na kvadrate, koji su bili veličine deset sa deset. Svaki kvadrat zauzimala je po jedna lopta. Baloni su inače bili opremljeni sa dovoljno kiseonika da maksimum tri osobe mogu da dišu više od 70 minuta, nakon čega su bocama sa kiseonikom, dostupnim unutar lopti, mogli da ga dopunjavaju prethodno ga obrisavši zbog kondenzacije.

Izduvani baloni posle koncerta Foto:Flaming Lips/Warner Music/Handout via REUTERS

A umesto tradicionalnog aplaudiranja ili skandiranja, karakterističnog za koncerte, obožavaoci su „udarali u balone s unutrašnje strane“. U njima su i đuskali i skakali.

Koncert je završen tako što su se svi posetioci zakotrljali u svojim balonima do izlaznih vrata i imali obavezu da stave maske pre nego što bi istupili iz lopte…  A baloni su izduvani…

Koliko god ovo sumanuto zvučalo, američki mediji već spekulišu da bi i drugi muzičari uskoro mogli da krenu sa ovom praksom. Jedini je problem što je organizaciono vrlo komplikovana. I skupa!

Bez obzira na sve poruka frontmena „Flejming lipsa“ Vejna Kojna na kraju je bila:

– Sigurnost, bezbednost, ali i zabava!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare