Pirs Brosnan, Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Sa promenom ide i borba, ali ja verujem u naše mlade. Moj stariji sin je rekao: "Tata je samo sanjar". Ali, mene su moji snovi doveli dovde. Zato želim da nastavim da sanjam i budem čovek kakav jesam i radim najbolje što umem, uz malo talenta koji mi je dat, kaže glumac Pirs Brosnan.

Radio je sa Tenesijem Vilijamsom, Robinom Vilijamsom i kontroverznim Romanom Polanskim, nekadšnji agent 007 za londonski list „Gardijan“ govorio je o očinstvu, porodici, usamljenom detinjstvu koje ga je oblikovalo, veri u skori pronalazak vakcine za koronu, ali i bolest koja se naziva rasizam.

– Da li si stavio šećer u kafu? I molim te malo mleka. Ne pijem čistu crnu“, kaže Brosnan svom dvadesettrogodišnjem sinu Dilanu koji mu donosi kafu tokom intervjua koji se odvija putem Zuma.

– On je izvanredan muzičar. Upravo je diplomirao na filmskoj školi – kaže Pirs Brosnan.

Ceremonija diplomiranja je otkazana kao i sve drugo zbog korone.

– Kupili smo mu kapu i odoru i seli i gledali iz fotelje ceremoniju koja je išla onlajn – dodaje popularni glumac.

Pandemija je poremetila i Brosnanove poslovne planove. Snimao je „Pepeljugu“ u Londonu kada je sve počelo. Vratio se na zapadnu obalu Havaja da bude sa svojom suprugom Keli Smit i sinovima Dilanom i Parisom (19).

– Vrlo smo bliski i ovo vreme kovida doprinelo je još više negovanju i učvršćivanju veze među nama, što se možda ne bi desilo da nismo bili zatvoreni u kući – ističe Brosnan.

Pirs Brosnan sa suprugom Keli, Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Brosnan igra sporednu ulogu u „Netfliksovom“ filmu „Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga“, koji je trebalo da izađe u vreme održavanja ovogodišnjeg takmičenja za „Pesmu Evrovizije“ sa Vilom Farelom i Rejčel Mekadams. Oni tumaće par koji nastoji da se izbori za nastup na Evrosongu predstavljajući Island.

Bilo je očekivanja da će Brosnan zapevati u novom filmu, iako je nakon pevanja u filmu „Mama Mia“ dobio „Zlatnu malinu“ za najgoru sporednu ulogu u 2009. godini.

– Bio sam iznenađen, razočaran, potišten – reakcija je popularnog glumca nakon što mu nije ponovo pružena prilika da peva na velikom platnu.

Brosnan u filmu glumi Farelovog oca, koji sinu zamera divlje ambicije i želi mu da teži konvencionalnijoj budućnosti, što je očinski pristup stran popularnom glumcu.

– Moji sinovi su fakultetski obrazovani i imaju talenat za kreativnost i umetnost, pa ne pokušavam da ih usmeravam – kaže Brosnan.

Dilan je posvećen filmu, glumi, a Paris modelingu i obojica su prisutna na društvenim mrežama sa velikim brojem ljudi koji prati njihove aktivnosti.

– Naravno da nas to brine. Otisci koje sada ostavljaju pratiće ih u godinama koje dolaze. Krenuo sam da pratim Parisa na Instagramu kako bih se uverio da ne ulazi u bilo kakve veze s ljudima lošeg ugleda – priznaje Brosnan.

Rođen 1953. godine u Navanu, 30 milja severnozapadno od Dablina, kao jedinac, odgajan u kataločkom duhu, svoje detinjstvo opisuje kao usamljeničko.

– Kada je moj otac otišao, mojoj majci je bilo vrlo teško da pedesetih godina bude samohrani roditelj. Tako da sam zapravo u mnogim aspaktima sam radio na svom razvoju – ističe Brosnan.

Kada je imao četiri godine, njegova majka se preselila u London, želeći bolji život, a on je ostao u Irskoj gde je živeo sa babom i dedom, zatim sa rođacima pa u iznajmljenoj kući.

– Drago mi je da nisam bio u okovima roditelja i sam sam kreirao svoj put. Kada sam kao tinejdžer rekao majci da želim da budem glumac, podržala me je i od srca rekla: Sledi svoje snove – govori Brosnan koji je u Srbiji snimao film „Novembarski čovek“.

Sa 12 godina preselio se London, u školi su ga zvali Irac, a biti irski migrant u Londonu 1964, „ne zaboravlja se“, kaže.

Jedno vreme je snimao reklame, a onda se našao u pozorištu, „u društvu pesnika i muzičara, odmetnika i namučenih duša“.

Proboj je doživeo sa ulogom u komadu Tenesi Vilijamsa „The Red Devil Batterz Sign“.

– Dobio sam poziv: „Tenesi želi odmah da te vidi“. Izleteo sam iz stana i ušao u autobus, ali se on kretao presporo, pa sam izašao i trčao. Srce mi je udaralo – Tenesi Vilijams želi da me vidi. Stigao sam u njegov apartman i prošli smo zajedno dve vrlo emotivne scene. I dobio sam posao – seća se Brosnan.

Premijera je bila u „Roundhouse“ pozorištu u severnom Londonu 1977. Kritika je pozitivno ocenila Brosnanovu glumu, a Vilijams mu je posalo telegram: „Zahvalan sam Bogu na tebi, moj dragi dečače“.

– To je bila potvrda da sam na pravom putu, da imam talenta, malo zlata u mojom džepovima. To je povećalo moju glad za glumom. Jednom kada sam otkrio svet glume, prepustio sam mu se svim srcem. To je bilo oslobađajuće iskustvo – naglašava Brosnan.

Bio je to uspešan početak za mladog glumca, ali ipak je Brosnan priželjkivao da igra u filmovima:

– Uvek sam sanjao o filmovima. Pozorište me je plašilo. Želeo sam da budem na velikom platnu.

Godine 1982. dobio je ulogu šarmantnog detektiva Remingtona Stila, preselio se u Kaliforniju sa svojom suprugom, australijskom glumicom Kasandrom Haris, zajedničkim sinom Šonom i njenom decom Šarlotom i Kristoferom, koje je kasnije usvojio.

Kasandra se 1987. razbolela tokom snimanja u Indiji i dijagnostikovan joj je rak jajnika. Preminula je četiri godine kasnije. Njena ćerka Šarlot je od posledica iste bolesti umrla 2013.

Da bi se izborio sa bolom Brosnan se okrenuo slikanju.

– Počeo sam da slikam 1987. kada je moja supruga dobila rak. Slikao sam iz boli, a bol ponekad dođe u boji – izjavio je na aukciji svoje slike Boba Dilana 2018. godine koja je prodata za 1,2 miliona evra.

U filmu „Gospođa Daubfajer“ zaigrao je 1993. godine.

– Na kraju dana želite da pogledate unazad i da imate mnogo filmova na koje ste ponosni. „Gospođa Daubfajer“ je jedan od takvih filmova. Ušao sam u šminkericu i tamo je na stolici sedeo Robin (Vilijams) u havajskoj košulji. Njegove maljave ruke i noge su visile. Već je imao masku gospođe Daubfajer. Pozdravio me je: „O, Pirs, baš si zgodan, dođi i daj mi poljubac“ – seća se glumac.

U tom trenutku Brosnanu je već bila ponuđena uloga Džejmsa Bonda, ali je morao da je odbije zbog ugovora za lik Remingtona Stila, tako da će tek 1995. ući u lik čuvenog agenta 007 u ostvarenju „Zlatno oko“. Njegovo tumačenje slavnog britanskog tajnog agenta imalo je veliki uspeh, podjednako kod kritike i publike, ali su nakon filma „Umri drugi put“ 2002. producenti odlučili da franšizi treba preokret i Brosnanu javili telefonom 2004. da traže drugog glumca.

– Nema žaljenja. Ne dozvoljavam žaljenju da uđe u moj svet. To samo vodi većoj bedi i još većem žaljenju. Bond je poklon koji mi je omogućio da imam divnu karijeru. Jednom postanete Bond, on ostaje trajno sa vama i bolje je uspostaviti mir sa tim i razumeti da je to tako kada prođete kroz ta vrata – naglašava Brosnan.

Godine 2010. je igrao izmišljenog lika – bivšeg britanskog premijera koji je optužen za ratne zločine u trileru „Pisac iu senke“ Romana Polanskog.

– Prihvatio sam ulogu zbog Romanovog dela kao umetnika i reditelja. Nisam dozvolio da ostatak njegovog života utiče na moj izbor – odgovara Brosnan na pitanje kako se odnosio na optužbe Polanskog za silovanje.

A da li bi ponovo isto postupio, kaže:

– Ne znam da li bih u ovoj klimi ponovo doneo istu odluku, napravio isti izbor. Opasna su vremena i veoma otrovan svet.

Amerika se trenutno bori sa pandemijom, a na horizontu su i predsednički izbori. Brosnan, koji ima irsko i američko državljanstvo, otvoreno govori o američkom društvu i aktulenom predsedniku Donaldu Trampu.

– (Džo) Bajden ima moj glas. Moramo da nađemo lidere kojima možemo da verujemo, lidere koji imaju inteligenciju, empatiju i saosećanje i koji će nas izbaviti iz toksičnosti koja trenutno vlada državom. Želim da verujem da će vakcina za koronu stići uskoro. Takođe, želim da verujm da ćemo uskoro dobiti i vakcinu protiv bolesti koja se zove rasizam i da ćemo doći do toga da poštujemo jedni druge, drugu religiju i verovanja, a ne da osuđujemo – izričit je Brosnan.

– Sa promenom ide i borba, ali ja verujem u naše mlade, u generaciju svojih sinova da će uvideti užasan, sramotan nemar prema drugoj religiji, rasi, sredini u kojoj živimo. Čvrsto verujem da će današnja omladina iznedriti velike promene, da će imati hrabrosti da izađe i glasa za prava ljudi, ne za rasizam i maligni narcizam. Moj stariji sin je rekao: „Tata je samo sanjar“. Ali, mene su moji snovi doveli dovde. Zato želim da nastavim da sanjam i budem čovek kakav jesam i radim najbolje što umem, uz malo talenta koji mi je dat – poručuje slavni glumac.

Trenutno ima četiri filma u produkciji i peti koji čeka distribuciju.

– Nemam želju da se povučem. Imam 67 godina i samo ću bivati sve stariji, ali u ovom trenutku, ne znam šta bih drugo radio do da glumim i slikam – iskren je Pirs Brosnan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar