Marko Grabež i Mirjana Karanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Marko Grabež i Mirjana Karanović u predstavi "Čitač", Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jubilarni 25. Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda” u Užicu, pod sloganom “Vreme straha i podviga”, počinje večeras i trajaće do 9. juna.

Užička publika će pogledati pet najboljih predstava po izboru selektora Bojana Munjina.

Festival će otvoriti predstava Beogradskog dramsko pozorišta “Čitač“ po tekstu Fedora Šilija, a po motivima romana Berhnarda Šlinka u režiji Borisa Liješevića. Kada se festivalske zavese večeras podignu na sceni će zaigrati: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

Druge festivalske večeri pred užičkom publikom zaigraće Narodno pozorište Sarajevo, komad “O medvjedima i ljudima” čiji tekst i režiju potpisuje nedavno preminuli Saša Anočić. Posle dan pauze, u ponedeljak, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd izvešće komad Ljubomira Simovića “Putujuće pozorište Šopalović” u režiji Jagoša Markovića.

Četvrto veče festivala u Užicu, predstavom “Radnička hronika” po tekstu Petra Mihajlovića a u režiji Veljka Mićunovića, predstaviće se Narodno pozorište Subotica. Poslednje festivalsko veče 9. juna, rezervisano je za Novi tvrđava teatar Novi Sad (Novosadsko pozorište/UjvidekiSzinhaz, Grad teatarBudva, East West Centar Sarajevo) i predstavu “Upotreba čoveka” prema romanu Aleksandra Tišme, dramatizaciji Fedora Šilija i Borisa Liješeviće u režiji Borisa Liješevića.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine predsednik Profesor emeritus Svetozar Rapaić, glumica Dragana Varagić i Janko Ljumović, producent iz Crne Gore.

Kao i do sada biće dodeljeno devet ardaliona i to: za najbolju predstavu, režiju,najbolju žensku i mušku ulogu, mladog glumca, za scenografiju, kostim, epizodu i specijalni ardalion koji se dodeljuje za neki od segmenata koji nagradama nije obuhvaćen. Publika će i ove, kao i svake godine do sada, na kraju predstave davati svoju ocenu koja predstavlja značajno učešće u konačnoj oceni.
U publici će, zbog epidemioloških mera, biti popunjena oko trećina raspoloživih mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare