Foto: Promo

Dnevničko-memoarska knjiga "Čekajući smrt u Ičićima ili kako umiru drugarstva" Nauma Panovskog biće "predmet" razgovora koji će biti održan sutra, s početkom u podne u UK Parobrod, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Makedonski reditelj, scenarista, publicista i profesor autor je memoara koji su nedavno izašli u izdanju Udruženja za kulturu povezivanja Most Art Jugoslavija-Zemun.

O autobiografskim sećanjima umetnika, o zemlji koje više nema i događajima iz Skoplja, Beograda, ostalih krajeva bivše Jugoslavije, ali i Amerike, prevashodno Vašingtona u kojem je već decenijama nastanjen, osim autora Nauma Panovskog, na sutrašnjoj promociji knjige u UK Parobrod govoriće izdavač Dragan Stojković, reditelj Lordan Zafranović, sarajevski reditelj Gradimir Gojer, a moderator razgovora biće Katarina Lazić, urednica književnog programa u ovoj ustanovi kulture.

U recenziji dela „Čekajući smrt u Ičićima“ književnik Filip David ocenio je da se „Panovski u žanrovski raznolikoj dokumentarnoj prozi bavi temom dobrovoljnog egzila i traganja po svetu za izgubljenim identitetom. Čuvenom vilom „Minc“, u ulici Maršala Tita u Ičićima, koju je poslednji put video sredinom osamdesetih godina prošlog veka, Panovski počinje i završava sećanja u ovom delu, a piše i o usponima, padovima, silnim dogodovštinama tokom burnog života, susretima i saradnjama koje su obeležile njegov profesionalni život, poput onih s Matom Miloševićem, Mirom Furlan, Mirjanom Miočinović, uz kritičke osvrte na „lik i delo“ Milča Mančevskog ili Slobodana Unkovskog.

Naum Panovski, reditelj, dramaturg, pozorišni kritičar, pisac i profesor rođen je u Skoplju, a diplomirao je i magistrirao na FDU u Beogradu. Doktorirao je iz oblasti estetike i humanističkih nauka na Univerzitetu Teksas u Dalasu, a postavio je više od 70 predstava u pozorištima regiona, Evrope i Amerike. Autor je knjiga “Režija Pojesis“ i “Pozorište kao oružje“, a već tridesetak godina živi i radi u SAD.

Bonus video: Lordan Zafranović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar