Foto: Printscreen/Tv Pink

Ministarstvo kulture i informisanja je moralo da bude mnogo jasnije u svom saopštenju povodom upada grupe vandala na otvaranje izložbe u galeriji Stara kapetanija, rekla je mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić, dodajući da kao predsednica vlade nije bila upoznata da će ono reagovati i da bi volela da je u ovakvoj situaciji bila konsultovana.

„Jedino država ima pravo na upotrebu sile i uvođenje reda i to samo da zaštiti slobodu i živote svojih građana. Niko drugi nema prava da upada, uništava, preti, uvodi red na osnovu sopstvenih uverenja, shvatanja, sviđanja ili nesviđanja“, rekla je Brnabić komentarišući u emisiji Hit tvit upad huligana na izložbu stripova koji su bacali suzavac i pocapali radove u Staroj kapetaniji.

Ona je dodala da nije ni čula za tu izložbu do tog incidenta.

Komentarišući skandalozno saopštenje Ministarstva kulture tim povodom koje je izjednačilo napad huligana sa organizacijom izložbe, Brnabić je rekla da je to saopštenje ono samo izdalo.

„Ni kao predsednica vlade nisam bila upućena u to da će ono reagovati, volela bih da smo se u ovakvim situacijama konsultovali. Mislim da je Ministarstvo kulture tu napravilo dodatnu promociju. Šta god ja mislila o toj izložbi Ministarstvo je moralo da bude mnogo jasnije u tome da upotreba sile je jedino pravo države i to u cilju zaštite slobode i života građana.

Za sociologa Vladimira Vuletića umetnost je uvek provokacija ali, kako kaže, ne treba praviti i brkati stvari.

„Ono što se desilo je teroristički akt“, rekao je Vuletić u emisiji Hit tvit.

Druga stvar je što se tim aktom učinila usluga onima koji su tu izložbu i organizovali, da se o njoj priča, rekao je on, dodajući da se ne može načuditi saopštenju Ministarstva kulture „da izjednači šta god tamo bilo, a odobrena je legalna i provokativna izlozba sa onim što se desilo, a to je teroristički akt“.

Ne mislim da bi trebalo da bude bilo kakve relativizacije toga i to ne treba da radi ministarstvo, istakao je Vuletić.

Podsetimo, grupa od 15 vandala u crnim „fajerkama“ i sa kapuljačama, upala je 13. oktobra na izložbu „Novo doba“ u Staroj kapetaniji, bacili su suzavac i pocepali izložene radove autora iz umetničke grupe „Momci“. Udruženja umetnika oštro su osudila ovaj čin, posebno nakon saopštenja Ministarstva kulture u kojem se, uz osudu nasilja, ocenjuje da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare