Kada sam pročitala scenario, dopalo mi se koliko je poetičan i neobičan, i pomislila sam da samo Duško može da napiše nešto što je tako drugačije i novo. Nisam imala prilike da nešto slično gledam ne samo kod nas, nego bilo gde, kaže proslavljena glumica koja se ulogom frizerke Ane u filmu Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek", posle velike pauze vratila domaćem filmu

Šansa da radim sa Dušanom Kovačevićem je svakako nešto što svaki glumac može samo da poželi, tako da sam znala da ću raditi njegov film pre nego što sam pročitala scenario“, kaže za Nova.rs Branka Katić povodom premijere ostvarenja „Nije loše biti čovek“ za koji je čuveni dramski pisac potpisao i scenario i režiju.

Ovaj film nastao je po Kovačevićevoj predstavi „Kumovi“ koja govori o prijateljstvu čoveka i psa lutalice, ali otvara i mnoge druge teme.

Proslavljenoj glumici zavidne internacionalne karijere, koja je igrala rame uz rame sa svetskim zvezdama, među kojima su i Katrin Denev, Ralf Fajns, Džoni Dep, Havijar Bardem, poverena je uloga frizerke Ane, supruge glavnog junaka Milana, profesora klavira koji ostao bez posla. Nesrećan što ga žena izdržava i što je njegov kum, pop zvezda Ranko Beli, nestao pod nerazjašnjenim okolnostima, on reši da sebi oduzme život. Od te namere ga odvraća Žuća, pas lutalica, sa kojim razvija prijateljski odnos i počinje da sumnja da je to običan pas, a to ne nailazi na razumevanje supruge i prijatelja. Ipak, zahvaljujući Žući, rešava se misterija nestanka kuma…

– Kada sam pročitala scenario, dopalo mi se koliko je poetičan i neobičan, i pomislila sam da samo Duško može da napiše nešto što je tako drugačije i novo. Nisam imala prilike da nešto slično gledam ne samo kod nas, nego bilo gde. A moja Ana je možda najnormalnija od svih u likova u ovoj priči – objašnjava Branka koja se ovim filmom posle višegodišnje pauze vratila domaćoj kinematografiji.

#related-news_1

Ono što ju je osim scenarija dodatno obradovalo, kako kaže, jeste što je videla da će u filmu da igraju neki glumci čiji rad jako poštuje.

– I divno smo se družili tokom snimanja, imali smo i tu privilegiju da budemo s Lanetom Gutovićem, koji je odigrao malu, ali sjajnu ulogu, a nije dan propustio da nas nije nasmejao.

Na naš komentar da je posebno dobar tandem sa Hristinom Popović, Branka je prokomentarisala:

– Nas dve smo prvi put sada radile zajedno, a znamo se dugi niz godina, još dok je Hristina dete bila. I bila je stidljiva, da ne poverujete. Danas je tako fascinantna i inspirativna žena, prava je sila prirode, i zadovoljstvo bilo sarađivati sa njom.

Film „Nije loše biti čovek“ ne može da se svrsta u jedan žanr. Vojin Ćetković, koji tumači glavnu ulogu Milana, okarakterisao ga je kao bajku, a Branka Katić u njemu vidi poruku koja treba da nas podseti na ljude koji su malo na margini ovog društva.

– Na one što nisu u prvom planu a imaju i srca i duše i želje da budu dobri. Vojin je na konferenciji za medije rekao da se rađaš dobar ili loš, a ja ne mislim tako, nego da smo svi dobri i loši po svojoj prirodi, da u svakom čoveku postoji svetla i tamna strana. Ali da ono što nas čini dobrim jeste izbor koji pravimo. Ako si pametan, ako si svesno biće, onda imaš pravo izbora da svakoga dana izabereš onaj put koji neće nekog ugroziti, koji neće dovesti dotle da tvoja dela naude drugima. Tako da u tom smislu verujem da biti dobar jeste izbor i da svi možemo biti dobri samo ako osvestimo to i ako poželimo da napravimo neko bolje društvo.

Branka Katić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

A kada već pričamo o dobroti, osvrnuli smo se i na Brankin angažman u UNHCR, gde ima zvanje Istaknutog zagovornika za prava izbeglica.

– To je jedna od mojih delatnosti koja me raduje i prema kojoj imam veliku odgovornost. Upravo smo napravili video po pesmi Dženifer Toksvig koji ćemo promovisati 29. novembra. Ona je napravila kompilaciju svih stvari koje su izbeglice rekle da su ponele sa sobom kada su krenula na put u nepoznato. I mi u tom videu pitamo šta biste vi poneli kada biste imali pet, deset minuta, jedan dan, da odlučite šta vam treba iz celog pređašnjeg života pre nego što krenete na neki put sa kojeg se možda nikad više ne vratite, šta je to nešto što za vas ima takvu vrednost. Da li su to lekovi koje morate da pijete, da li su to fotografije vaše porodice, hrana koja će vam pomoći da preživite dok pešice idete nekoliko hiljada kilometara… Meni je to toliko potresno, teško mi je kad razmišljam kroz šta ti ljudi prolaze, i mislim da je stvarno naša dužnost da im damo zagrljaj. Neće oni ostati svi ovde, ali i kada odu u Nemačku ili negde drugde, sigurno će im nedostajati njihova zemlja i podneblje, naravno i njihove porodice, i način života. Oni se nadaju boljem životu i na tom mukotrpnom putu naša dužnost je da im pomognemo – priča Branka Katić, koja nas je svojim talentom i šarmom osvojila još sa 14 godina, kada je prvi put zaigrala u filmu „Nije lako sa muškarcima“.

Nije lose biti covek
Branka Katić i Lena Kovačević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Uvek nasmejana i dobrog raspoloženja, na kraju razgovora odgovorila nam je na pitanje – da li je teško biti Branka Katić?

– Ponekad jeste – s osmehom je rekla glumica.

Osim filma „Nije teško biti čovek“ koji u bioskopsku distribuciju ulazi 9. decembra, Branku ćemo tek gledati u ostvarenjima „Žal“ Koste Đorđevića i „Praznik rada“ Pjera Žalice. Trenutno snima film „Među bogovima“ reditelja Vuka Ršumovića.

Bonus video: Nije loše biti čovek

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar